До церкви - на роликах та забіги в червоних трусах: 15 незвичайних різдвяних традицій світу

Різдво святкують у багатьох країнах світу, скрізь по-різному

Є певні спільні атрибути цього свята - ялинка, гірлянди, святкові декорації, подарунки та різдвяна вечеря. Однак залежно від культури країни, її традицій і навіть кліматичних особливостей Різдво святкують по-різному. Деякі різдвяні звичаї досить екстравагантні, тож ми підготували для вас лише найцікавіші з них.

Німеччина – батьківщина святкової ялинки

Вважається, що саме в Німеччині з`явився звичай прикрашати ялинку на Різдво. Німці й досі серйозно ставляться до традиції з прикрашанням ялинок і домівок на свято. Їхні будинки перетворюються на справжні виставки різдвяного декору й ілюмінації, причому не лише всередині, а й ззовні, на подвір`ї.

У Венесуелі до церкви їздять на роликах

У Венесуелі, як і у більшості інших християнських країн, багато людей відвідують різдвяне богослужіння у церкві. Але тут це роблять значно цікавіше, ніж скрізь – до церкви їдуть на роликових ковзанах. Найпопулярніша ця традиція у столиці країни Каракасі, де навіть спеціально перекривають рух автівок, щоб зробити пересування на роликах безпечнішим.

Китай – час великих покупок і вечірок

Китай дуже далекий від християнства, християн тут - менше одного відсотка, або близько 10 мільйонів осіб. Але завдяки впливу західної культури багато китайців теж святкують Різдво. Тут більше зосереджуються на комерційному аспекті свята, ніж на релігійному – китайці прикрашають домівки і ялинки, дарують один одному дорогі подарунки. Тому Різдво в Китаї асоціюється з неймовірним ажіотажем в торгових центрах.

Також популярною і незвичною традицією є похід у клуб з друзями та сім`єю після спільної вечері. Символом Різдва у Китаї є яблуко – не мандарини, не індичка і не імбирне печиво.

Нова Зеландія: пляж, ананаси і пиво

У Новій Зеландії температура повітря на Різдво сягає +20-+25 градусів, тому Різдво часто святкують на свіжому повітрі – на вулицях міста і численних пляжах на березі океану. Новозеландські «діди морози» зазвичай взуті у капці або сандалі, а популярним різдвяним подарунком тут є в`єтнамки. Дітлахи задобрюють Діда Мороза, залишаючи йому вдома ананаси і пиво, а також моркву для його оленів.

Мексика: багатоденне вуличне свято

У Мексиці починають святкувати Різдво за 9 днів до нього – починаючи з 16 грудня, мексиканські діти щодня влаштовують святкове дійство на вулицях міста. Це називається Лос Посадос – процесія, яка демонструє, як Йосип і Марія протягом 9 днів шукали для себе місце. Під час процесії діти заходять до кожного дому і просять гостинці, але за традицією їх ніде не пригощають, крім останнього будинку на вулиці, де наприкінці дня відбувається велика вечірка. Ще одною суто мексиканською традицією є розбивання на Різдво піньяти – іграшки із пап`є-маше у вигляді об`ємної зірки, яку наповнюють солодощами та фруктами.

Іспанія: лотереї, вугілля і червона білизна

Особливий ажіотаж на Різдво в Іспанії викликають… лотереї! Їх дуже багато і вони дуже різні – є і великі державні лотереї, де можна зірвати чималий джек-пот, є і безліч маленьких лотерей з призами, які проводять крамниці, ресторани та розважальні заклади. Грають у них практично усі іспанці. Інша цікава традиція стосується подарунків – їх приносять волхви 6 січня – у день Трьох Царів, які приїжджають на верблюдах. Слухняні діти знаходять у черевиках подарунки, а неслухняним залишають вугілля. Щоправда, не справжнє, а їстівне – з цукру.

Є і цікава новорічна традиція – новий рік заведено зустрічати у червоній білизні. В невеличкому іспанському містечку La Font de la Figuera навіть організовують спеціальний новорічний забіг, учасники якого неодмінно мають бути в червоних трусах.

Фінляндія: Різдво без сауни – не Різдво

Обов`язковим елементом свят у Фінляндії є сауна. Вважається, що саме в ній живе різдвяний ельф, який є захисником родини, тому за кілька годин перед Різдвом фіни вирушають туди цілими родинами. Також у сауні запалюють світло, щоб знайти ельфа.

Аргентина: нічне барбекю на подвір`ї

В Аргентині Різдво святкують з усіма необхідними атрибутами цього свята. Найбільш очікуваним моментом святкування є сімейна вечеря. В Аргентині її починають майже вночі – о 22-23 годині, коли сім`я збирається на подвір`ї і смажить стейки. Аргентинці не постують, тому різдвяна вечеря – це переважно м`ясні страви. Опівночі  трапезу переривають, щоб запустити в небо феєрверки та мільйони паперових ліхтариків. Неймовірно видовищне дійство.

Японія: смажена курка з фастфуду

Хоча християн у Японії дуже мало (близько 1,5%), релігійні погляди не заважають японцям святкувати Різдво разом з усім світом. Щоправда, доволі незвичним способом – головною різдвяною традицією в Японії є сімейний похід до фастфуду, щоб поїсти разом смаженої курки. Звичай з`явився ще в сімдесятих роках після шалено популярної реклами мережі фастфудів KFС. Традиція і досі поширена настільки, що на Різдво у фастфудах шалені черги, а курку можна замовляти наперед. Це називають Kentucky Fried Christmas.

Австралія: Різдво двічі на рік

Як і в Новій Зеландії, в Австралії на Різдво не те що снігу немає, там у цей час справжнісінька спека. Температура близько +30 сприяє тому, що австралійці проводять цей час на природі (часто на пляжі), подорожують з родиною та займаються серфінгом. Через спеку багато не готують – зазвичай обмежуються сімейним барбекю на подвір`ї. Також багато сімей святкує Різдво двічі на рік – у грудні і в липні, коли погода більше нагадує зиму.

Норвегія: сховаймо свої віники!

У Норвегії досі існують дивні традиції, натхненні дуже давніми забобонами. Однією з них є звичай ховати свої віники і мітли перед тим, як засинати у різдвяну ніч. Давні норвезькі легенди стверджують, що відьми та злі духи повертаються на Землю саме на Різдво, тому люди ховають свої віники і мітли. Мовляв, так вони залишать відьом без транспорту, і вони не зможуть зробити свої темні справи.

Мешканці міста Берген створили власну, більш сучасну традицію – щороку містяни будують ціле місто з імбирного печива.

Індія: манго і банани замість ялинки

Хоча в Індії небагато християн (близько 3% населення), тут також святкують Різдво. В основному звичаї у них такі,, як і в інших країнах – індуси проводять цей час з родиною, прикрашають домівки, ідуть на вечірню святкову службу до церкви, вечеряють разом і співають колядки. Однак ялинка в Індії – це рідкість, тому замість неї тут часто прикрашають бананові та мангові дерева.

Гренландія: ну дуже особлива вечеря

Що зазвичай готують на Різдво? У нас готують кутю, рибу, голубці, вареники, в Європі – індичку або гуску, імбирне печиво. В Гренландії, суворій північній країні, різдвяні смаколики такі ж суворі, як і клімат цієї країни.

Тут на Різдво їдять маттак – сиру акулячу шкіру з невеликою кількістю сала. Готують і делікатес ківіак – маленьку арктичну пташку загортають у шкіру тюленя, закопують у землю на декілька місяців, а потім їдять це частково розкладене м`ясо.

Португалія: вечеря з померлими родичами

У Португалії на Святвечір прийнято залишати вільні місця за столом для померлих родичів, щоб задобрити їх. Вважається, що це принесе удачу в дім на наступний рік. Інколи для них залишають крихти на столі, щоб не залишати їх голодними. До слова, в Польщі на Святвечір також залишають вільне місце за столом, але не для душ померлих членів родини, а на випадок неочікуваних гостей.

Америка: фестиваль дивних традицій

США –  дуже велика країна, тому в кожному штаті є свої традиції, в тому числі різдвяні. Приміром, в Каліфорнії проводяться змагання з серфінгу серед Санта Клаусів, в Монтані – зі скелелазіння, в Аризоні замість справжньої ялинки в центрі міста Чендлер стоїть велетенська ялинка з перекотиполя, в Нью Мексико будинки прикрашають гірляндами з перцю, а в Індіані влаштовують грандіозне авто-шоу. Страви на святковому столі теж можуть бути незвичними – наприклад, в Кентуккі готують пиріг з сухофруктів, горіхів та прянощів, добряче вимочених у віскі, а в штаті Мен важко уявити різдвяну вечерю без крем-супу з морепродуктами – лобстером, крабом і молюсками.

Ангеліна Ралко.

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook