До свята Спаса - рецепт горілки з яблук, яку пили, можливо, ще князі Острозькі (ФОТО)
Його знайшли в Острозькій замковій книзі 18 століття
Рецепт горілки 18 століття опублікував у соцмережі Фейсбук реставратор, історик, краєзнавець Микола Бендюк. Відра, фунти, лоти та інші міри у ньому перевели на сучасні літри та грами.
Для приготування яблучної горілки потрібні:
10 л горілки, яка б мала не менше 50 градусів міцності, бо до кінця процесу градус понижується.
150 г анісу;
5 г солі;
1 грінка житнього хліба, попередньо натерта сіллю;
1 почищена і порізана морквина;
1 корінець хріну;
0,5 коренеплоду ріпи;
1 буряк квашений або свіжий;
4 квашені яблука;
400 г дрібнопотовченого мигдалю;
60 г імбирю;
40 г гвоздики;
150 мл молока;
800 г цукрової пудри розчиненої в 1,5 л води.
Рецепт
У самогонку додати аніс, сіль, грінку, нарізану моркву, корінь хрону, ріпу, буряк та яблука. Все це має настоятися, а тоді залити все знову в самогонний апарат, та ще раз пропустити через нього. Потім взяти мигдаль і залити криничною водою на ніч.
Далі додати до настоянки імбир та через декілька годин пропустити через густе сито. Додати рідину до самогонки. Настоювати 2 дні та знову процідити.
Потім додати в горілку молоко, все змішати та процідити.
Наступний етап: треба цукрову пудру розтопити в 1,5 л гарячої води. Змішати горілку з солодкою водою. Перелити у пляшки.
Радіо Трек: НОВИНИ