До свята Спаса - рецепт горілки з яблук, яку пили, можливо, ще князі Острозькі (ФОТО)

Його знайшли в Острозькій замковій книзі 18 століття

Рецепт горілки 18 століття опублікував у соцмережі Фейсбук реставратор, історик, краєзнавець Микола Бендюк. Відра, фунти, лоти та інші міри у ньому перевели на сучасні літри та грами.

Для приготування яблучної горілки потрібні:

10 л горілки, яка б мала не менше 50 градусів міцності, бо до кінця процесу градус понижується.

150 г анісу;
5 г солі;
1 грінка житнього хліба, попередньо натерта сіллю;
1 почищена і порізана морквина;
1 корінець хріну;
0,5 коренеплоду ріпи;
1 буряк квашений або свіжий;
4 квашені яблука;
400 г дрібнопотовченого мигдалю;
60 г імбирю;
40 г гвоздики;
150 мл молока;
800 г цукрової пудри розчиненої в 1,5 л води.

Рецепт

У самогонку додати аніс, сіль, грінку, нарізану моркву, корінь хрону, ріпу, буряк та яблука. Все це має настоятися, а тоді залити все знову в самогонний апарат, та ще раз пропустити через нього. Потім взяти мигдаль і залити криничною водою на ніч.

Далі додати до настоянки імбир та через декілька годин пропустити через густе сито. Додати рідину до самогонки. Настоювати 2 дні та знову процідити.

Потім додати в горілку молоко, все змішати та процідити.

Наступний етап: треба цукрову пудру розтопити в 1,5 л гарячої води. Змішати горілку з солодкою водою. Перелити у пляшки.

Наші новини у Тelegram. Номер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook