Дешево і сердито: п’ять рецептів пасок для зайнятих людей

Господиням сподобається

Приготування паски на Великдень - давня традиція українців. Паску, за повірям, краще пекти або у Чистий четвер, або в суботу, після того, як у церкві зранку проведуть чин похорону Плащениці. Однак, існує і така думка, що паску можна випікати і в Страсну п’ятницю. Отож вибір – за вами.

Повертаючись до приготування пасок, варто зауважити, що це завдання – не з легких. До того ж займає майже цілий день. Через брак часу сучасні жінки все частіше обирають рецепти пасок, які пекти не треба.

Аби вбити двох зайців, і час зекономити, і паску приготувати, пропонуємо кілька оригінальних рецептів. Окремі, до речі, можна робити в останній момент. Навіть у суботу.

Сирна паска (класична)

  • 1 кг домашнього сиру

  • 5 жовтків

  • 1 склянка цукру

  • 400 м вершкового масла (без рослинних добавок)

  • Ванільний цукор

  • Родзинки, цукати (за бажанням)

Протерти сир через сито. Додати цукор, м'яке вершкове масло, ванільний цукор і жовтки, які теж потрібно протерти через сито.

Перемішати і викласти у форму, вистелену вологою марлею, і прибрати на ніч у прохолодне місце.

Вранці поставити на паску вантаж, щоб стекла зайва рідина, залишити на добу.

Дістати паску з форми, прикрасити і подавати.

Сирна паска у мультиварці

  • 2 літри молока 6%

  • 200 г 82% вершкового масла кімнатної температури

  • 5 великих яєць

  • 500 г сметани 20%

  • 250 г цукру

  • Цедра 1 лимона

  • Жменя родзинок, цукатів і горіхів

  • Ванільний цукор - 1 пакетик 10 г

Молоко, сметану і яйця розмішати і поставити на слабкий вогонь, поки не утворяться великі пластівці.

Варити близько 40 хвилин і стежити, щоб не пригоріло. Саме це надасть пасці присмак топленого молока.

Охолодити і відкинути на марлю, щоб стекла сироватка.

Розтерти масло з цукром і ванільним цукром.

Ввести масло з цукром, родзинки, цукати і дрібно натерту лимонну цедру в теплий сир. Добре перемішати.

Вистелити марлею форму для паски, підставити під вантаж на добу в прохолодне місце.

Перевернути на блюдо і подавати.

Королівська сирна паска

  • 1 кг сиру,

  • 0,5 склянки сметани,

  • пакетик ваніліну,

  • 3 яйця,

  • 1 склянка цукру,

  • 100 грамів вершкового масла,

  • 1 склянка ізюму та цукати.

Сир треба протерти на ситі, або збити його у блендері, додавши сметану та ванілін.

Курячі жовтки розтерти із вершковим маслом і додати до сиру.

Після цього додати родзинки та цукати - все гарно змішати.

Яєчні білки збити із цукром і акуратно змішати із сиром.

Отриману масу перекласти у форму, застелену марлею. Покласти важіль.

Залишити на добу у холодильнику.

Готову пасху перевернути на тарілку і прикрасити.

Сирна шоколадна паска

  • 500 грамів сиру,

  • 150 грамів вершкового масла,

  • 1 склянка цукру,

  • 3 столові ложки сметани,

  • 2 столові ложки какао,

  • ванілін,

  • а також 1-2 шматочки шоколаду та сіль.

М'яке вершкове масло треба розтерти дерев'яною ложкою до стану густої сметани. Додати цукор, трішки солі і какао. Гарно перемішати.

Після цього сир протерти через сито, покласти сметану, перемішати та маленькими порціями ввести у масляну суміш.

Коли маса набуде рівномірного шоколадного кольору, покласти її у форму та притиснути чимось важким.

Тримати у прохолодному місці, доки паска не стане цупкою.

Готову страву викласти на тарілку та прикрасити тертим шоколадом.

Паска із фісташками

  • 500 грамів сиру (сухого та жирного),

  • 0,5 літрів охолоджених вершків 33% жирності,

  • 3/4 склянки цукрової пудри,

  • 70 грамів вершкового масла,

  • 2 яйця,

  • 150 г очищених фісташок,

  • 200 грамів ізюму,

  • палички ванілі (або декілька крапель ванільної есенції).

Для приготування цієї паски потрібно протерти сир через сито.

Розрізати шматочок ванілі вздовж, витягнути насіння ванілі та змішати їх із сиром.

Після цього потрібно збити вершки із 1/2 склянки цукрової пудри.

М'яке вершкове масло необхідно розтерти із 2-3 ложками теплих вершків.

Далі потрібно відділити білки від жовтків. Ту пудру, що залишилася - збити із жовтками, а білки - збити із щіпкою солі.

Фісташки - подрібнити (так, щоби вийшли шматочки різних розмірів) і перемішати із маслом, збитими жовтками, а тоді додати у цю масу сир і перемішати. Обережно сюди ж додати збиті білки.

Потім у форму для паски покласти подвійний шар марлі, на неї викласти сирну масу, краї марлі завернути хрест-навхрест.

Зверху покласти щось важке і поставити у холодне місце, мінімум на добу. Готову паску прикрасити фісташками, що залишилися.

Смачного!

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook