Чому українські діти відмовляються ходити до шкіл за кордоном? Названо головну причину

Уряди країн, що приймають біженців від війни, стурбовані цим явищем

За рік війни більшість українських біженців знайшли прихисток у 44 європейських країнах. Лише у Східній Європі зараз 1,9 млн біженців з України.

У ЮНЕСКО оцінили, наскільки біженці включені до системи шкільної освіти у 7 країнах: Польщі, Болгарії, Чехії, Молдові, Словаччини, Угорщини та Румунії, - пише РБК-Travel

Згідно зі звітами УВКБ ООН, які періодично велися протягом останніх шести місяців, 65% українських біженців заявили про намір залишитися в країні, що приймає.

У зв'язку з цим включення дітей з України до місцевих систем освіти стає для урядів країн-учасниць ключовим питанням, щоб забезпечити інтеграцію та підготовку українських учнів до майбутнього.

При цьому в середньому 6 із 10 українських дітей (57%) не навчаються у школах країни, що приймає.

А навчання в українських школах, яке відбувається в режимі онлайн, часто недостатньо для якісної освіти, - вважають в ООН.

Як пояснюють українці відмову відвідувати школи за кордоном?

Основна проблема школярів – незнання мови викладання

Українські сім'ї у всіх семи країнах назвали це головною перешкодою для навчання у школах. Наприклад, в Угорщині 6 із 10 українських біженців не говорять по-угорськи, а в Румунії цей показник становить більш як 7.

При цьому найбільше дітей біженців пішли до шкіл у Польщі. Загалом у цій країні перебувають 992 670 біженців, з них 33% – діти шкільного віку. З них до шкіл було зараховано 55% (181 770), а 27% використовують Всеукраїнську школу онлайн.

 

Найменше українців охоплені шкільною освітою у Болгарії – тут проживають 169 575 українських біженців. Із них 38% дітей шкільного віку. У грудні 2022 року у болгарських школах навчалося лише 2250 дітей. Це 3%.

 

А також у Румунії.

Станом на березень 2023 року в румунських школах навчалося 4008 українських дітей (11%).

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook