Чому не можна пити вчорашній чай? Деякі органи від цього серйозно страждають

Скільки разів можна заварювати різні сорти чаю

Свіжозаварений чай розкриває свої властивості і віддає корисні речовини протягом перших 2-3 хв. Настоювати його довше немає сенсу, адже починається окислювальний процес і на поверхні з'являється плівка.

Далі з охолодженням починається «підготовка» середовища для зародження мікроорганізмів і грибків. Уже за 2 дні, якщо не чіпати заварений чай, на поверхні з’явиться пліснява.

Чим небезпечна плівка, що з'являється на чаї?

У складі цієї плівки є білкові молекули, магній, залізо, кальцій, а ще – кофеїн, теофілін і гуанін, що належать до азотистих основ. Вони погано впливають на органи шлунково-кишкового тракту, обволікаючи стінки кишківника. 

Страждає від цього і печінка, якій потрібно вивести шкідливий для організму продукт, перебравши на себе усі токсини.

Заварений чай придатний до чаювання протягом перших 15-20 хв, максимум – двох годин.

Скільки разів можна заварювати одну і ту ж заварку

Вчорашній чай шкідливий для здоров'я, але це не значить, що після одного заварювання сухого листя заварку треба викидати. Допускається заварювання чайного листя по кілька разів, залежно від того, до якого сорту він належить, і яку обробку пройшов.

Найменше заварюють чорний чай. Допускається 2-разове заливання окропом, далі заварка стає непридатною до використання.

Зелені, червоні та білі чаї відрізняються підготовкою чайного листя, хоча й можуть бути з одного чайного куща. Втім, за рахунок меншої ферментації або цілковитої її відсутності у них міститься більше корисних речовин.

Чим більше вони настоюються, тим краще розкривається їх смак. Якщо зелений, білий і жовтий чай дозволяється заварювати 3-4 рази поспіль, то улун і пуер — до 9-10 разів, причому без втрати корисних властивостей.

 

Нюанси багаторазового заварювання чаю

Використовуючи багаторазове заварювання, потрібно до наступних разів додавати певний час — приблизно 1-2 хв:

  • якщо для зеленого чаю під час першого заварювання достатньо 1 хв, то для третього заварювання потрібно вже 3 хв;
  • білий чай починають заварювати від 3 хв, а от четверте заварювання триває вже 9 хв;
  • улун вперше заварюють 1 хв, вдруге — 30 сек, а от далі треба збільшувати час на 15 сек, тобто: 45 сек, 1 хв, 75 сек тощо.

Джерело: Ukr.Media

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook