Чим відрізняється рафінована олія від нерафінованої: несподівана відповідь

Що краще рафінована або нерафінована олія - несподівана відповідь здивує досвідчених господинь

На полицях супермаркетів величезний вибір олії на всі смаки. Від соняшникової та оливкової, до кукурудзяної та соєвої.

При цьому олія також відрізняється і за своїми якостями. Нерідко можна побачити в продажу як рафіновану, так і не рафіновану олію.

Багато визначають свій вибір олії за смаковими характеристиками. Однак є і загальновизнані характеристики, які необхідно враховувати.

На якій олії краще смажити

При виборі олії варто враховувати одну особливість, а саме - нерафінована олія проходить лише механічну фільтрацію. Своєю чергою рафінована рослинна олія вважається більш очищеним продуктом.

Це також є причиною того, що рафінована олія не виділяє шкідливих канцерогенів. Крім того, під час використання її при обсмажуванні на сковороді рафінована олія не буде диміти та пінитися.

Що корисніше рафінована або нерафінована олія

Попри те, що кулінари не рекомендують обсмажувати продукти на нерафінованій олії, в ній містяться корисні мікроелементи. У нерафінованій соняшниковій олії зберігається максимальна кількість корисних речовин:

  • жиророзчинні вітаміни А (корисні для зору);
  • вітаміни D (забезпечує засвоєння кальцію);
  • вітаміни Е (антиоксиданти);
  • вітаміни K (для згортання крові);
  • вітаміни F (знижує «шкідливий» холестерин);
  • омега-6 жирні кислоти.

Чи можна готувати на нерафінованій олії

Кулінари попереджають про те, що нерафінована олія годиться тільки для заправки салатів. Адже така олія не витримує нагрівання понад 107 °C. Цим вигідно відрізняється рафінована олія, якій зберігає стійкість при нагріванні до 227 °C. Однак кращим варіантом є дезодорована олія, адже її кінцева точка при нагріванні ще вище – 232 °C.

У чому шкода рафінованої олії

Попри очевидні плюси використання рафінованої олії, дієтологи запевняють, що є певні ризики. Наприклад, при постійному вживанні існують ризики накопичення трансжирів і канцерогенів в клітинах організму. Це може спровокувати розвиток небезпечних хвороб – від гормональних і серцево-судинних, до атеросклерозу.

Джерело

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook