Чим пофарбувати яйця на Великдень, щоб не злягти з гепатитом

Не всі барвники - безпечні для здоров'я

Як пофарбувати яйця на Великдень, щоб після їх вживання не захворіти, розповіла Радіо Трек лікар-гастроентеролог центральної міської лікарні Рівного Тетяна Пасічник:

Усі фарби для фарбування яєць – шкідливі. Бо це - хімічні додатки, а не натуральні барвники. І організму треба докласти багато зусиль, щоб нейтралізувати їхню шкідливу дію.

 

А коли фарба крізь шкарлупу ще й проникає у яйце, то можуть виникати навіть токсичні гепатити. Бо вся та хімія всмоктується у кров і йде, як на очисну споруду, на печінку.

Наслідки такого отруєння організму можуть бути виявлені згодом на УЗД – це вкраплення жиру у печінці, щодо яких пацієнт не може зрозуміти, звідки вони взялися. І лікар ставить діагноз – «жировий гепатоз». Ще страшнішим наслідком вживання «хімії» може бути цироз печінки.    

Краще вже фарбувати яйця зеленкою, ніж хімічними барвниками, - каже Тетяна Пасічник. – А ще краще використовувати для цього натуральні барвники. Рецептів фарбування ними в інтернеті нині безліч.

Тетяна Пасічник дала поради і щодо кольорової посипки для пасок.

З чого вони виготовлені – невідомо. Тож якщо посипками просто прикрашати паски, але її не їсти, то це буде безпечно.

Найбільш небезпечні хімічні барвники для дітей.

Лікар пояснює чому:

У дітей в організмі, на відміну від дорослих, нема ферментів для нейтралізації шкідливих речовин.   

Радіо ТРЕК у Тelegram. Viber: 063-734-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Мирослава Опанасик Радіо Трек
Поширити в Facebook