Через м'ясну страву і гроші сварилися депутати у Рівному

Мовляв, це не традиційна страва для Рівного

Депутати Рівнеради мало не провалили голосування за проєкт програми транскордонного співробітництва.

Мова про грант на фестиваль «Мацик у місті Рівному».

50 тисяч євро уже перерахував Євросоюз, а ще понад 205 тисяч грн мали надати з міського бюджету. Однак на засіданні сесії міські обранці хотіли зняти це питання взагалі з розгляду, бо мацик не рівненського походження.

Таке рішення могло б взагалі перекреслити співпрацю Рівного з європейськими країнами, говорить міський голова Володимир Хомко:

Мацик - рівненський, не рівненський.

Ну, мацик точно більше рівненський, а ніж тернопільський, наприклад.

 

Очевидно, що мацик з Полісся, але ж ми столиця Полісся.

Мені здається проблеми тут немає.

 

Ну, приїдуть люди з Полісся в столицю свого краю і продемонструють свої кулінарні майстерності.

 

Але ми збережемо обличчя.

Ми матимемо шанс отримати й інші гранти. 

Не в грошах навіть справа, а у нашому іміджі.

Врешті після бурхливих обговорень депутати погодилися виділити гроші.

Нагадаємо, повна назва проєкту «Кулінарна спадщина кухні – просування кулінарних традицій через професіоналізацію гастрономічної пропозиції Любліна та Рівного».

Довідка: мацик - сиров'ялена свинина у кендюху (шлунку). Таку страву готували лише у деяких районах Полісся - у Зарічненському, Дубровицькому, Сарненському, Володимирецькому і Костопільському районах Рівненської області, а також в Маневицькому та Любешівському районах Волині.

Добірне, свіже свиняче м'ясо, солять, перчать, додають інші спеції. Потім перемішують з добавками сала (але без щоковини і вух як в сальтисоні!), та заправляють у добре вичищений свинячий шлунок. Ця м'ясна куля, вагою від 0,5 до 2 кг, кладеться під прес, аби зійшла зайва рідина. А потім її підвішують на горищі для всихання. Зазвичай, чіпляли там, де зберігалось сіно, аби м'ясо натягувалось запахом висохлих трав.

За декілька місяців м'ясо всихається у двічі, і має специфічний запах, який відрізняється від запаху всіх інших страв на основі сиров'яленої свинини.

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Юлія Вознюк Радіо Трек
Поширити в Facebook