Через які борги українці можуть позбутися субсидії

Є й борги, які не вплинуть на призначення допомоги

Втратити субсидію українці можуть через протерміновані на понад три місяці борги за оплату комірного.

Відповідно до постанови Кабміну № 848 з усіма змінами та доповненнями, житлові субсидії, у тому числі на наступний період, не призначаються, якщо той, хто на них претендує, має заборгованість з оплати житлово-комунальних послуг, витрати на управління багатоквартирним будинком, строк позовної давності якої минув і загальна сума якої перевищує 20 неоподатковуваних мінімумів.

Станом на листопад 2021 року розмір неоподатковуваного мінімуму доходів громадян становить 17 гривень. Тож сума боргу за комунальні послуги не повинна перевищувати 340 гривень. 

Проте є виключення щодо боргів за оплату постачання та розподілу газу. Йдеться про спірні випадки нарахування плати за норами споживання, а не за лічильником, й щодо яких триває розгляд справи у суді. Буквально у Постанові йдеться:

Виняток становить заборгованість за послугу з постачання та розподілу газу, нараховану виконавцем комунальної послуги з посиланням на рішення суду щодо норм споживання побутовими споживачами у разі відсутності лічильників газу та у зв'язку із приведенням обсягів використаного газу побутовими споживачами до стандартних умов.

Зазначимо, що ця норма не застосовується для призначення субсидії громадянам на наступний період, якщо Мінсоцполітики не забезпечено фінансування житлових субсидій таким громадянам.

За матеріалами Апостроф

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook