Через паводки вода на Рівненщині може бути небезпечною для пиття

Яку воду можна використовувати для харчових потреб

Попри те, що цьогорічна зима на Рівненщині була майже безсніжною, лиха наробили рясні дощі.

Паводки можуть призвести до епідемічних ускладнень, виникнення гострих кишкових інфекцій. Одним із джерел передачі кишкових інфекцій, за словами фахівців Рівненського центру контролю та профілактики хвороб, є вода.

Так, якщо джерело водопостачання потрапило в зону підтоплення, то ні в якому разі не використовуйте з нього воду для пиття.

 

Внаслідок підтоплення у джерела могли потрапити збудники інфекційних хвороб зі скотомогильників, кладовищ, вбиралень, хлівів, полів, сміттєзвалищ, а також небезпечні для здоров’я і життя хімічні речовини.

Для харчових потреб найкраще використовувати привізну воду. Та в разі неможливості постачання якісної привезеної води, для пиття можна брати тільки добре прокип’ячену воду.

Вона має кипіти впродовж 10 хвилин, опісля її потрібно відстояти та обережно злити, не збовтавши осад. Зберігати кип’ячену воду потрібно у закритій тарі.

 

Після спаду води до звичного рівня потрібно буде провести всі роботи з очищення та дезінфекції.

Що потрібно зробити, щоб вберегти джерело питного водопостачання від потрапляння різного роду забруднень:

  • виконати підсипку, обладнати водонепроникні підмостки з ухилом від колодязя чи свердловини;
  • забезпечити герметизацію оголовків свердловин;
  • провести ремонт зрубів та кришок шахтних колодязів;
  • не допускати переповнення вигрібних ям, септиків;
  • не розміщувати в радіусі 25-30 м від колодязя, свердловини об’єктів, що можуть стати потенційними джерелами забруднень.

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook