«Це повсякденна їжа і питво»: Сьогодні – День українського борщу

Коли була перша згадка про цю страву

Сьогодні, 10 вересня, українці святкують одне з найсмачніший свят – День борщу.

Український борщ — надзвичайно смачна страва на яловичині та свинині, основою якої є буряк. Саме він надає борщу червоного кольору. Історія борщу налічує понад 500 років. 

Ймовірно, перша задокументована згадка про український борщ була ще у 1584 р. і не де-небудь, а в столиці України Києві. Того року через Київ до Москви їхала купецька валка зі Львова, у складі якого перебував торговельний агент 32-річний Мартин Груневеґ, повідомляє Українська правда.

Він був німцем, який довго жив у Львові, працюючи у заможного львівського купця. На час відвідин Києва чоловік встиг об'їздити сусідні країни, як здібний торговець, був спостережливим, багато знав, цікавився історією, вів докладний щоденник і навіть замальовував міста й окремі споруди, які його зацікавили. Груневеґ вперше їхав на схід від Львова, тож залишив докладний опис цієї подорожі.

17 жовтня 1584 р. купецька валка доїхала до Києва і зупинилася на ночівлю над річкою Борщівка – як вказав назву автор. Це була нинішня річка Борщагівка, яка дала назву сучасним західним околицям Києва. Кияни пояснювали гостям походження назви річки тим, що у цій місцевості свого часу діяв борщовий базар.

Ілюстрація з Українська кухня. - К., 1970

У щоденнику торговця зустрічається цитата:

«До того ж русини купляють борщ рідко або ніколи, тому що кожен готує його у себе дома сам, оскільки це їхня повсякденна їжа і питво».

Груневеґ не описав рецепту борщу, але з наведеної цитати очевидно, що йдеться про так звану «першу страву», оскільки це одночасно і їжа, і питво, тобто вона є рідкою за своїм складом.

Ілюстрація з Українська кухня. - К., 1970

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook