Буде розміром з яйце: що покласти в лунку при посадці редиски?
Всі городники мають це знати
Редиску у відкритий ґрунт можна сіяти з квітня по вересень - залежно від сорту. Навесні садять ранні сорти, влітку і восени - середньостиглі та пізні. Ранні хороші тим, що на столі незабаром будуть свої вітаміни.
Але зате середньостиглі та пізні славляться тим, що вони смачніші та корисніші - у них більший період вегетації (25-35 днів і понад 35 днів відповідно), і за цей час вони встигають накопичити більше цукрів і вітамінів.
Перед тим, як посіяти редиску, потрібно зробити таке:
- розпушити грядку на глибину мінімум 20 см;
- внести в неї 0,5 відра перегною - з розрахунку на 1 кв.м;
- якщо ґрунт кислий - додати доломітове борошно (0,5 л на 1 кв.м), якщо глинистий - пісок (1 відро на 1 кв.м).
Гній додавати не радять - у ньому багато азоту, який може спровокувати утворення пустот у редисці. І з перегноєм теж важливо не переборщити.
Гній і перегній складаються з однієї сировини. Гній - екологічно чисте добриво з екскрементів сільськогосподарських тварин. Перегній - це перепрілий гній або органіка рослинного і тваринного походження, які розкладалися понад 2 роки. Перегній - більш делікатне добриво, ніж гній.
Сіють редис на відкритій, але захищеній від вітру ділянці:
- на грядці роблять борозенки глибиною 2-3 см на відстані 10-15 см одна від одної;
- через кожні 5 см кладуть насіння - цю відстань зручно вимірювати сірниковою коробкою.
Порада: щоб насіння швидше зійшло, його можна протягом 2-3 днів проростити у вологій серветці.
І ще одна хитрість: посадки редиски можна замульчувати - наприклад, укрити соломою або будь-якою іншою рослинною мульчею. Це врятує посіви від переохолодження і збереже вологу в ґрунті. Альтернативний варіант - накрити посадки агроволокном, воно, крім усього, захистить і від нічного холоду.
Деякі городники також припудрюють грядку золою, але пам'ятайте, що вона олужнює ґрунт.
Використовують для редиски також і дріжджове підживлення: потрібно розвести 10 г свіжих (або 5 г сухих) дріжджів у 10 л теплої води й додати 3 ст. л. цукру. Настояти 2-3 години й поливати рослини під корінь.
Щоправда, щодо такого підживлення думки розходяться - деякі городники вважають його марним. Але ось те, що точно сподобається вашій редисці - це регулярний полив. Ґрунт на грядці з редискою завжди має бути помірно вологим, оскільки вода для цього овоча - це його «їжа». За нестачі вологи коренеплоди стають гіркими й в'ялими, а за полив редис віддячить багатим урожаєм.
Радіо Трек: НОВИНИ