Біженцям із України, які затримались у Польщі, уріжуть допомогу

За підрахунками польської влади, в країні може перебувати понад 1 млн українських біженців

Українським біженцям, які перебувають у Польщі вже тривалий час, поступово обмежуватимуть допомогу. Насамперед йдеться про тих, хто проживає в центрах тимчасового розміщення понад 120 днів. Це близько 80 тис. осіб, які з 1 січня 2023 року повинні будуть частково оплачувати житло.

Про це розповів уповноважений уряду Польщі з питань біженців з України Павло Шефернакер в інтерв'ю PAP. За його словами, такі українці повинні брати участь у власному утриманні.

– З 1 січня ми хочемо запровадити 50% власної участі [в оплаті проживання] для осіб, які перебувають у центрах тимчасового розміщення понад 120 днів, – повідомив Шефернакер. Він зазначив, що більшість таких осіб вже почали працювати в Польщі.

Крім того, планується, що в середині наступного року такі біженці мають повністю покривати вартість власного проживання. Він уточнив, що плата за проживання не стосуватиметься тих, хто щойно приїхав до Польщі, – перші 120 днів залишаться безкоштовними.

Також, за словами Шефернакер, влада Польщі боротиметься з такими собі патологіями у виплатах:

– Польща відкрита для біженців, хоче їх підтримувати... Але є люди, які певним чином обманюють цю систему. Ми посилимо систему, щоб не було жодних патологій щодо виплат коштів, – зауважив Шефернакер.

За підрахунками польської влади, в країні може перебувати понад 1 млн українських біженців. При цьому понад 430 тис. із тих, хто прибув після 24 лютого, вже офіційно працевлаштовані.

Поки що українці, які втекли від війни, отримують від уряду Польщі одноразову допомогу у сумі 300 злотих (2,4 тис. грн) та щомісячну допомогу на дитину до 18 років у розмірі 500 злотих (4 тис. грн). Також у перші чотири місяці по 40 злотих (320 грн на день) отримують польські сім'ї та організації, які прийняли біженців.

Джерело: OBOZREVATEL

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook