8 продуктів, які можуть викликати рак
Це найбільш канцерогенні продукти, які можуть завдати організму значної шкоди
Рафінований цукор і штучні підсолоджувачі
Рафінований цукор не лише підвищує рівень інсуліну, але й є поживним середовищем для ракових клітин.
Ще в 1931 році німецький нобелівський лауреат з медицини Отто Варбург вперше відкрив, що пухлини харчуються цукром.
Для росту і поширення онкоклітин необхідні підсолоджувачі з високим вмістом фруктози, тому що вони швидко метаболізуються.
Чим замінити?
Мед, пальмовий цукор, кленовий сироп, стевія.
Перероблене м’ясо
Під переробленим м’ясом маються на увазі фабричні м’ясні продукти — бекон, сосиски, ковбаси і т. д. Дослідження, проведене Гавайським університетом, виявило, що такі продукти підвищують ризик виникнення раку підшлункової залози на 67%.
Перероблене м’ясо містить багато хімікатів і консервантів, в тому числі нітрати, які покращують смак, але відомі своєю канцерогенністю.
Особливо шкідливим є копчене м’ясо, тому що воно вбирає в себе смоли.
Чим замінити?
Купуйте нежирне м’ясо і готуйте його самі.
Штучно вирощена риба
Комерційне рибне господарство засноване на розведенні великої кількості риби (наприклад, лосося) у вкрай тісних умовах. У такій тісноті дуже високий ризик бактеріальних, вірусних і паразитарних епідемій, тому рибу обробляють антибіотиками, пестицидами та іншими канцерогенами.
Крім того, фермерський лосось містить набагато менше омега-3, ніж дикий.
Чим замінити?
Купуйте дикий лосось — він дорожчий, але безпечніший.
Мариновані і копчені продукти
Зазвичай такі продукти містять консерванти типу нітратів, які продовжують їх термін придатності. Згодом ці добавки накопичуються в організмі людини. В кінцевому результаті вони призводять до руйнувань на клітинному рівні і можуть викликати рак.
При тепловій обробці копченостей нітрати перетворюються в набагато більш небезпечні нітрити.
Гідрогенізовані масла
Гідрогенізовані олії (вони ж — трансжири) — це синтетичний продукт, хімічний склад якого був штучно змінений для більш тривалого зберігання. Крім того, для усунення запаху і поліпшення смаку в олії додаються хімікати.
За даними досліджень, гідрогенізовані і частково гідрогенізовані олії, що входять до складу фабричних продуктів, вдвічі підвищують ризик раку грудей.
Чим замінити?
Оливкова олія першого віджиму, кокосове масло.
Картопляні чипси
Ця популярна страва смажиться в гідрогенізованій рослинні олії, а потім рясно солиться. За даними дослідження, опублікованого в «New England Journal of Medicine», всього 30 г чипсів в день призводять до набору 1 кг ваги в рік.
Крім того, чипси містять трансжири, які підвищують рівень холестерину, і натрій, що підвищує кров’яний тиск.
А високотемпературне обсмажування призводить до утворення акриламіду — канцерогену, подібний також міститься в сигаретах.
Чим замінити?
Смажте чипси самі, на корисній олії (наприклад, оливковій).
Попкорн з мікрохвильовки
Попкорн з мікрохвильовки — зручна і відносно здорова їжа, але ось пакет, в якому він готується, — це зовсім інша справа. Багато пакетів для приготування попкорну в мікрохвильовій печі містять перфтороктанову кислоту (ПФОК).
Цей токсин істотно підвищує ризик раку нирок, товстої кишки, сечового міхура, простати, легенів, щитовидки і крові.
Рафіноване біле борошно
При рафінуванні борошно позбавляється всіх поживних властивостей, а потім його відбілюють, щоб зробити більш привабливим для споживачів. У білого борошна дуже високий глікемічний індекс — тобто воно підвищує рівень інсуліну.
Організм перетворює вуглеводи в цукор, так що продукти з високим вмістом білого борошна можуть призвести до зростання інсулінорезистентності.
Чим замінити?
Цільнозернове пшеничне, мигдальне, ячмінне борошно.
Джерело: Квітна
Радіо Трек: НОВИНИ