Що не можна позичати 30 червня, щоб не накликати нещастя: народні прикмети

Православна церква 30 червня згадує братів мучеників Мануїла, Савела і Ісмаїла

За легендою, 30 червня нечиста сила підходить до хат та намагається обдурити і заманити людину. Ці нечисті духи проявляються у вигляді примарного бачення, іноді небіжчика. Вони ваблять, обманюють, схиляють до самогубства.

Побачивши в цей день щось дивне, селяни молилися, хрестилися і просили Господа, щоб морок відвів. Чоловіки ввечері стріляли з рушниць, щоб відлякати нечисть і хвороби.

Згідно з повір’ям, на Мануїла над землею піднімаються «злі» білі тумани, в яких можуть привидітися знайомі люди або незвичайної краси тварини. Ні в якому разі не можна йти за мороком, в іншому випадку нечиста сила відведе людину в хащі, де вона заблукає або потоне в болоті.

Існувало повір'я, що 30 червня нічого не можна позичати з дому, особливо речей, які з вогнем або світлом пов'язані (свічки, ліхтарики, сірники).

Хто б не попросив, потрібно відмовити. Інакше, вважали, з дому не лише багатство піде, але й хтось з членів сім'ї.

За тиждень до Івана Купала (7 липня) відзначали молодого Ярила – свято присвячене богу сонця.

Ярило – давнє слов’янське божество, якому східні слов’яни поклонялися ще до прийняття християнства. Традиційно в цей день влаштовувалися гучні ярмарки, на яких продавали тканини, одяг, прикраси, кухонне начиння і ягоди з нового врожаю.

Люди боялися Ярила розгнівати, тому встановили правило — торговці в цей день не завищують ціни, а покупці не торгуються. 

Народні прикмети на 30 червня

Веселка ввечері – на хорошу погоду.

Якщо дощ після полудня почався, то буде він лити весь день.

Багряний захід – до вітру або бурі.

Вночі гроза – вдень буде хороша погода.

Вранці трава суха – до вечора піде дощ.

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook