23 червня - Трійця: звичаї, прикмети та заборони свята

23 червня православні віряни відзначають велике свято - Трійцю

Свято присвячене події з Євангелія - сходженню Святого Духа на апостолів, який наділив їх особливою силою, й вони могли проповідувати Євангеліє в усьому світі та доносити звістку про Ісуса, як про Спасителя всього людства.

Трійця також позначила триєдність Бога - Бог Отець, Бог Син і Святий Дух існують у єдності, творячи світ і освячуючи його Божественною благодаттю.

Щорічно Трійця випадає в інший день, адже її дата відраховується на 50 день після Великодня.

Трійця відзначається три дні - у неділю, понеділок та вівторок.

У неділю у православних храмах виконується одна з найбільш урочистих служб в році, а після Божественної літургії відбувається вечірній молебень. У Святого Духа, за прикметами, цього дня нічого не можна просити - тільки дякувати за порятунок і захист.

За давньою традицією на Трійцю люди прикрашають свої будинки й паркани зеленими гілками або ж лепехою.

Наші предки вважали, що у цей день всі рослини наділені незвичайними й цілющими властивостями.

Також вважали, щоби протягом року спіткали лише хороші події, у період Зелених свят не можна відмовляти в допомозі тим, хто цього потребує. 

 

Що не можна робити на Трійцю

Погана прикмета — будувати на Трійцю паркани, огорожі, будь-які перегородки. Мовляв, тоді в домі у всіх будуть неприємності та хвороби.

Заборонено займатися важкою працею, прибирати, прати, ремонтувати щось. Але можна займатися приготуванням страв для родини та їжі для домашніх тварин.

Цього року свято Трійці збігається з передоднем свята Івана Купала, коли прийнято купатися у водоймах. Але народні прикмети на Трійцю забороняють це робити - за повір'ями, можна потонути, тому краще прийняти ванну або піти в лазню.

У День святої Трійці заборонено вінчатися.

Вважають, що шлюби, укладені в цей день, не будуть щасливими. А ось свататися на Трійцю можна і потрібно, вважається, що тоді сімейне життя буде сповненим любові і взаєморозуміння.

Особлива заборона на Зелені свята стосується рослин. Не рубайте і не спилюйте сьогодні дерев, адже це може призвести до великого нещастя.

На Трійцю не можна ходити на цвинтар. Покійних родичів заведено поминати у Батьківську суботу, яка передує святу.

Народні прикмети на Трійцю

  • Дощ на Трійцю - буде багато врожаю і грибів.
  • Сонячна погода на Трійцю - літо буде спекотним і посушливим.
  • Веселка на Трійцю - в домі буде щастя.

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook
Теги: Трійця 2024