1944/2016. У Рівному вшанували пам’ять жертв депортації кримськотатарського народу (10 ФОТО)

Кримчани обрали Рівне і не хочуть повертатися додому

В День пам`яті жертв депортації кримськотатарського народу, який в Україні визнали геноцидом кримських татар, вшанування у Рівному видалося не надто велелюдним - на мітинг прийшло близько десяти людей.  

Всі вони – переселенці з Криму. Кажуть, там, на малій батьківщині, щороку пам’ять жертв депортації вшановували маршами. Втім, через сучасні події трагедію свого народу вимушені відзначати, за іронією долі, не вдома.

Зокрема сім`я Новицьких з початком подій в Криму одразу вирішила, що залишатися під окупацією не можуть, тож з Сімферополя у Рівне їх заманив Сашко Білий, і тут вже два роки, з 9 квітня 2014 року, розповідає Євген Новицький:

 

 

- Оскільки в нас не було жодних варіантів, я закрив очі, дружина поклала мапу, і я тицьнув пальцем. Ну, це жарт, але майже так і вийшло. Ми думали, куди їхати? Кам’янець? Полтава? А, мабуть, Рівне… Що таке Рівне? Не знаю.. а поїхали до Рівного, там Сашко Білий. Поїхали. Як ми казали, місцеве бандерівське населення, коли дізналися, що ми кримчани, одразу починало нас тиснути. Нас тиснули консервацією, нас тиснули знижками на всі товари.

 

До Рівного пан Євген приїхав разом з дружиною та 26-річним сином, який, до речі, зараз на службі у полку «Азов».

У Криму лишилися родичі та близькі, втім, відтепер у Крим планують їздити лише в гості, говорить Марина Новицька:

 

 

- Я сумую за своїм містом, за своєю хатою, в якій я прожила майже 50 років. Але люди важливіші. Я не зможу жити поряд з тими, хто зрадив. А таких було багато, хто «приближал этот день», і було багато таких, які, як то кажуть, повелися на «халяву». Я не зможу повернутися туди, де мене зрадили.

 

Події сьогодення кримчани називають продовженням 72-річної давності, адже агресор та дії ті ж. Трагічні події вивезення корінного населення з Криму почалося сьогодні з 3 години ранку 1944 року.

Товарними вагонами вивезли близько 190 тисяч сімей.

Тож сьогодні на майдані Незалежності у Рівному учасники мітингу-вшанування розгорнули прапор України та кримських татар.

Торік на вшанування збиралися надвечір, можливо саме через це було людей вдесятеро більше.

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook