Кого виганяли із дому 17 березня: народні прикмети

Православна церква 17 березня вшановує преподобного Герасима

Церковне свято в честь преподобного Герасима збігалося з прильотом граків – однією з перших ознак настання весни. У народі говорили:

Побачив грака – весну зустрічай.

Грак на горі – весна на дворі.

У день Герасима-граківника пекли хліб у вигляді граків. Цей ритуал повинен був не тільки прискорити приліт першої весняної пташки, а й підкреслював зв’язок граків з польовими роботами і хлібом.

Існувала і досить цікава заборона для цього дня. Селяни на Герасима не взували нові лапті. Вважалося, що у того, хто не послухається, весь день буде шия скрипіти.

На Герасима було прийнято дивитися на небо і визирати граків.

Прикмети на 17 березня кажуть, що людина, яка в цей день побачить грака, обов'язково незабаром отримає фінансове благополуччя.

День Герасима вважався єдиним у році, коли можна вигнати з дому кікімору. У міфології східних слов’ян кікімора – злий домашній дух, маленька жінка-невидимка, можливо, дружина домовика, яка мешкає за грубкою.

На відміну від домовика, присутність в оселі кікімори необов’язкова, та й зовсім небажана, тому що вона норовлива і часто завдає всякі дрібні неприємності (наприклад, може розбити горщик, кидатися з підпілля цибулинами, побити посуд, обскубати курей та інше). 

За повір’ям, кікімора тривожить маленьких дітей, дошкуляє домашнім тваринам. Вважалося, що вона здатна вижити з дому господарів і особливо вороже ставиться до чоловіків.

Вірили, якщо в цей день старша в сім'ї жінка начисто вимете будинок, то нечисть, за прикметами, разом зі сміттям викине. 

Народні прикмети на 17 березня

Граки граються – на гарну погоду.

Граки зграями в’ються над гніздами, тривожаться – до мінливої погоди.

Граки кричать – до дощу.

Хто вранці першим граків зустріне, того чекає удача.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook