Звідки в Україні з’явилося прізвище Зеленський

Найпопулярніші версії походження

Дослідники перевіряли версії походження прізвища Зеленський в парі зі співзвучним Зелінській. Останнє правда більше схоже на прізвища польського походження, які закінчуються на «-іньскі». Походять такі прізвища за однією з версій від назви селища Зелене.

За іншою версією прізвище Зеленський могло бути утворене від імені власного і належить до поширеного типу польсько-українських прізвищ. В основу лягло ім'я Зеленячи. Можливо ім'я пов'язане з символікою зеленого кольору, який серед багатьох народів є уособленням весни, родючості та життя. В давнину вислів «вічнозелений» був синонімом безсмертя, оскільки походить від суміші жовтого (землі), та блакитного (неба). А ім'я Зеленій було поширене серед наших предків.

Ще одна версія походження прізвища від назви села Зеленки, що неподалік Канева. Припускають, що предком носія цього прізвища був виходець саме із вищевказаного села.

На порталі Ridni зазначено, що це прізвище в Україні мають 4006 осіб, а у рейтингу поширеності воно посідає 958 місце.

Джерело: Апостроф

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень