Замість райдержадміністрацій на Рівненщині працюватимуть префектури

І вже наступного року районів залишиться тільки три

На Рівненщині триває впровадження адміністративно-територіальної реформи. Уже наступного року карта Рівненщини зміниться. Незмінною залишиться територія Рівненщини і її кордони.

За словами радника з питань децентралізації Михайла Шелепа, кількість районів в нашій області скоротиться: за планом нинішні 16 об’єднають у три – Сарненський, Рівненський та Дубенський. За основу такого укрупнення на Рівненщині взяли поділ на госпітальні округи з центрами у Сарнах, Рівному та Дубні.

Також реформа передбачає, що повноваження районних державних адміністрацій переходять до об’єднаних територіальних громад. При цьому, за словами директора Рівненського Центру розвитку місцевого самоврядування Руслана Сивого, функції контролю за дотриманням державної політики та контроль за діяльністю органів місцевого самоврядування покладуть на так звані префектури

А от яка доля чекає на районні ради і чи будуть вони взагалі, залежатиме від того, чи Верховна Рада України проголосує відповідні зміни до Конституції. Не виключено, що під час проведення реформи можливий і такий варіант, що при обласних радах будуть створені виконавчі комітети, які будуть підзвітні та підконтрольні радам.

Крім того «на місцях» чекають чітких роз’яснень від уряду, які громади можна вважати спроможними, а які – ні. За словами Михайла Шелепа, сьогодні часто плутають поняття «спроможна громада» та «бездотаційна».

 З 28 ОТГ, які торік мали прямі фінансові відносини з державою, дві громади – Клеванська та Крупецька - взагалі повертали частину надходжень до державного бюджету, а Клесівська громада стала бездотаційною. Більшість інших громад, які забрали на себе повноваження, до прикладу, в галузях освіти та медицини, їх виконали.

Нагадаємо, відповідно до реформи децентралізації громади Рівненщини до 2020 року мають самі визначитися як і з якими громадами об’єднуватися у так звані ОТГ. Так само місто Рівне уже неодноразово пропонувало навколишнім сільським радам об’єднатися з містом. Утім поки на таку пропозицію жодне з сіл не пристало. Уже з 2020 року вказівки щодо об’єднання громад надаватимуть з столиці.

Схожа ситуація була і щодо перейменування населених пунктів під час декомунізації. Громади до 2016 року мали визначитися із назвою свого населеного пункту який підпадав під декомунізацію. Зокрема на Рівненщині тоді до останнього не змогли визначитися з назвою міста Кузнєцовськ, тож Верховна Рада перейменувала місто у Вараш. Чимало мешканців Вараша і досі невдоволені перейменуванням.

За матеріалами Рівненської обласної ради 

 

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень