Як розумно запасатися їжею: на карантин і про всяк випадок

Запаси, які не «з’їдять» увесь бюджет за раз і не попсуються

Фото ілюстративне, жанрове

Гречка, сіль, цукор і борошно — українці звикли робити запаси при найменшому натяку на кризу.

Коли карантин тільки почався, онлайн-магазини не витримували кількості замовлень.

Похід до супермаркету став найцікавішою подією дня, але водночас і причиною для стресу: частина куплених про запас продуктів псуються, інші, навпаки, закінчуються аж надто швидко.

Уникнути цього можна, якщо все заздалегідь спланувати.

Австралійський кулінарний блог Cook Republic пропонує простий алгоритм, як забезпечити запас ситних продуктів під час карантину. Про нього вирішили розповісти журналісти Бабеля.

По-перше, не потрібно запасатися аж надто великою кількістю їжі. Достатньо запасів на кілька тижнів. Та й то - у разі оголошення надзвичайної ситуації чи запровадження суттєвих обмежень.

 

По-друге, вам потрібно скласти списки необхідного, щоб завжди бути готовим вирушити за покупками чи замовити це онлайн.

Кожна сім’я має свої правила на кухні. Тож складіть власні списки за таким принципом:

Можна й так...

✅ Список №1. Товари тривалого зберігання (запаси)

Складіть список із 10-20 продуктів тривалого зберігання, які ви готуєте регулярно. Уявіть, що ви не зможете купувати їх весь наступний місяць і поміркуйте, без чого ви точно не змогли б обійтися?

Важливо: записуйте лише ті товари, які ви зазвичай купували та використовували. Це можуть бути крупи, чай, кава, шоколад та інші солодощі, цукор, сіль, олія, соуси, приправи, майонез, корм для домашніх тварин, квасоля та інші бобові, макаронні вироби чи локшина, борошно, злакові, горіхи та інше.

✅ Список №2. Альтернатива товарам, які швидко псуються

Складіть список із 10 продуктів із коротким терміном зберігання, які ви використовуєте щодня або кілька разів на тиждень. Тоді підшукайте і запишіть заміну для кожної категорії у цьому списку -  із заморожених товарів або продуктів тривалого зберігання.

До прикладу:

  • Свіже молоко — молоко тривалого зберігання або рослинне (соєве, горіхове).
  • Свіжа риба — рибні консерви/заморожена риба.
  • Свіже мʼясо — консерви/заморожене мʼясо.
  • Овочі — заморожені овочі/овочеві соуси/консервовані овочі.
  • Фрукти — заморожені фрукти/фруктовий сік тривалого зберігання/консервовані фрукти.

 

✅ Список №3. Продукти, які швидко псуються (товари щоденного використання)

Складіть список продуктів, які ви споживаєте найчастіше і які не затримуються надовго у вашому холодильнику. Це може бути свіже молоко, йогурт, свіже мʼясо чи морепродукти, овочі та фрукти, сир, яйця, зелень тощо.

Як тільки складете усі три списки, беріться за Rolling Orders.

 

Це стиль покупок, який дозволяє закупитися без паніки.

Розглянемо, як це працює на прикладі онлайн-покупок.

Через перевантаженість є ймовірність, що магазин зв’яжеться з вами лише через день-два після оформленого замовлення і про це також варто пам’ятати.

Найкраще робити одне велике замовлення і одне маленьке.

1-й тиждень/ Велике замовлення:

Оберіть 10-15 товарів зі списків №1 і №2 (запаси й альтернатива товарам, які швидко псуються). Замовляйте їх по кілька упаковок/одиниць, відповідно до ваших потреб. До прикладу, так:

Зі списку №1 — великий пакунок рису, велика пляшка олії, по кілька пачок круп і макаронних виробів чи локшини, цукор і сіль, кілька соусів.

Зі списку №2 — кілька пакетів молока тривалого зберігання та упаковок із замороженими овочами і фруктами, пляшка-дві фруктового соку, кілька банок рибних консервів та консервовані овочі.

Тоді виберіть ще три-чотири товари зі списку №3 (товари щоденного використання, які швидко псуються). Приміром, сир, пачку молока, кілька упаковок йогурту, три-чотири види свіжих овочів і два-три види свіжих фруктів.

2-й тиждень/ Маленьке замовлення:

За кілька днів після доставки першого замовлення можна зробити й друге.

Цього разу треба зменшити кількість товарів зі списків №1 і №2 (адже це запаси на випадок ізоляції) і замовити більше продуктів зі списку №3.

Згодом – десь через тиждень після першого великого замовлення – його можна повторити. Таким чином ви поповните власний резерв продуктами тривалого зберігання (список №1) і поновите запаси уже з’їдених товарів.

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень