Як підготувати троянди до зими: що треба обов’язково зробити, доки не вдарили морози

Однак не поспішайте, наприклад, «закутувати» кущі на зиму - це робиться не в жовтні

Сучасні садові троянди створювалися спеціально для того, щоб тішити безперервним цвітінням від початку літа до глибокої осені. Зрозуміло, що таке тривале цвітіння передбачає тривалий ріст пагонів, які часто просто не встигають зміцнитися до настання холодів і морозів.

Тому більшість сучасних сортів потребує укриття. Навіть найбільш зимостійкі - кущові троянди - також слід вкрити.

Готовність троянд до зимівлі перевірити не складно: якщо паростки троянд у вересні червоні (або мають червоний відтінок), то це свідчить про те, що рослина активно росте й аж ніяк не готова зимувати, бо пагони не накопичили достатньої кількості вуглеводів і не здерев'яніли. Щоб виправити цю ситуацію, підливайте кущі фосфорними добривами, тоді приростки швидко позеленіють. Для надійності прищипніть точку росту.

Залиште на кущі декілька бутонів, що відцвіли, і коли почне дозрівати насіння, це і буде сигналом рослині, що час готуватися до зими.

Обрізка троянд

Листя обрізують під час підготовки куща до укриття. Паркові троянди, що квітнуть один раз, восени не обрізайте. Не треба прихиляти до землі і їхні стебла, адже вкривати їх не треба. А от пагони на чайно-гібридних, поліантових, флорибундних, мініатюрних трояндах треба підрізати на половину довжини.

Пагони плетистих великоквіткових і кущових троянд, які квітнуть повторно і за вегетаційний період досягають висоти 1,5 м і більше, в останню декаду листопада обріжте на третину. Дрібноквіткові плетисті троянди не підрізуйте, досить на початку вересня прищипнути точку росту.

Наприкінці жовтня чи на початку листопада, залежно від погодних умов, повністю видаліть листя з пагонів плетистих троянд, але вкрай ретельно, бо навіть ледь помітні живці взимку відмирають і починають загниватися. Із живців гниль може легко перейти на сплячі бруньки і вразити увесь пагін.

Якщо листя ви ще не обірвали, то зробіть це перед укриттям. Укривати рослину з листям не можна, бо випаровування води продовжуватиметься, а висока вологість призведе до загнивання листя, пагонів і, як наслідок, з'явиться осередок для розповсюдження хвороб. Тому недозрілі, слабкі та хворі пагони, які можуть не витримати зимівлі, видаляйте до самої основи.

Найкраще троянди на зиму вкривати снігом, який надійно збереже тепло і захистить від морозів. Після першого снігопаду зберіть сніг і присипте ним трояндові кущі. Також чудовий покривний матеріал - гілки хвойних дерев. Можна використати і ялинову тирсу або ж купити синтетичний матеріал для укривання: лутрасил, агротекс чи агроволокно.

Автор: Тетяна Мішак, агроном

Джерело: СонцеСад

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень