Вітаміни: чому не варто бездумно бігти за ними в аптеку

Цілий рік наш організм потребує вітамінів, які необхідні для функціонування всіх органів і систем. Особливо важливо підтримувати оптимальний рівень вітамінів в сезон простудних захворювань (зима), а також в періоди частих змін погоди (весняно-осінній сезон).

Деякі вітаміни продукуються в організмі, інші - повинні надходити ззовні.

Оптимальний комплекс вітамінів дозволяє підтримувати імунну систему, протистояти інфекційним збудникам.

Склад вітамінів в продуктах

Якщо йдеться про профілактичний прийом уже готових вітамінно-мінеральних комплексів, варто пам'ятати, що вітаміни містяться в харчових продуктах, тому не завжди доцільно бігти в аптеку за ними.

Наприклад, вітамін С у великій кількості міститься в цитрусових, смородині, болгарському перці, шипшині та інших продуктах, тому збагативши ними свій раціон, можна отримати все необхідне.

Що стосується вітаміну Д, його досить складно знайти в продуктах, ось чому лікарі рекомендують приймати його в добовій дозі, особливо в пори року, обділені сонячними променями. Крім того, в боротьбі з простудними, інфекційними хворобами часто використовують вітаміни групи B, А.

Вітаміни можна знайти у таких продуктах:

  • Вітамін А — в помідорах, моркві, гарбузі.
  • Д — в достатній кількості міститься в риб'ячому жирі, а також у річковій рибі.
  • Е — можна знайти в горіхах, олії.
  • В — міститься в листовій зелені, бобових, капусті, м'ясних виробах, грибах.

 Профілактичний прийом вітамінів

У період пандемії коронавірусної інфекції багато хто вважає, що постійний прийом вітамінів у великій дозі допоможе уникнути зараження і розвитку хвороби. Зауважимо, що гіпервітаміноз, тобто передозування вітамінів, несе в собі загрозу для організму.

Комплексні препарати корисні, однак ними не варто зловживати.

Якщо людина стежить за своїм раціоном, їсть різноманітну їжу, їй не слід приймати вітамінні комплекси або, як максимум, рекомендується пройти місячний (не більше!) «вітамінний» курс з прийомом профілактичної дози вітамінів.

Важливо пам'ятати, що самостійний прийом будь-яких ліків, у тому числі вітамінів, може не тільки не принести користі організму, але й нашкодити. Щоб уникнути цього, перед початком курсу слід проконсультуватися з фахівцем.

Ознайомитися з актуальним рейтингом лікарів, а також записатися онлайн на консультацію, можна на сайті Likarni.com.

Лікар на підставі результатів діагностики, даних лабораторних досліджень визначить, які вітаміни, мікро-, макроелементи потребує організм людини.

Наслідки  гіпервітамінозу

Надмірне надходження вітамінів до організму внаслідок постійного прийому вітамінних комплексів може призвести до їх накопичення. Це може проявлятися певними клінічними симптомами, залежно від виду гіпервітамінозу.

  • Високий рівень вітаміну А супроводжується появою головного болю, судом, слабкості в кінцівках, непереносимості яскравого освітлення, диспепсичних розладів, різких змін настрою, психоемоційного настрою. Тривалий прийом вітаміну А може призвести до висипів, сухості, лущення шкіри, порушення зору, ламкості нігтів, випадіння волосся.
  • Гіпервітаміноз Д загрожує сонливістю, брадикардією (зменшенням серцевих скорочень), сухістю у роті, підвищенням артеріального тиску, судомами, частим сечовипусканням. Також може знижуватися маса тіла, турбувати безсоння і виникати неврологічні розлади.
  • Надмірний прийом Е призводить до диспепсичних порушень, м'язової слабкості, судом, гіпоглікемії (зниження рівня глюкози в крові нижче норми), коагулопатії, що проявляється крововиливами.
  • Гіпервітаміноз С супроводжується дратівливістю, розладом роботи кишківника, нудотою, запамороченням, печією, висипом різного характеру, метеоризмом.
  • Високий рівень вітамінів В, РР призводить до появи слабкості, сонливості, шкірної висипки, сверблячки, порушень чутливості, почервоніння обличчя, відчуття жару.

Профілактика сезонних захворювань

Прийом вітамінів — це не єдиний напрямок профілактики сезонних, інфекційних захворювань. Щоб підвищити імунний захист, вберегти себе від різних збудників, необхідно:

  • правильно харчуватися;
  • регулярно прогулюватися на свіжому повітрі;
  • спати не менше 7-8 годин на добу;
  • зберігати спокій і не давати стресам дестабілізувати психоемоційний стан;
  • регулярно провітрювати будинок, квартиру;
  • 2-3 рази на тиждень проводити вологе прибирання;
  • контролювати активність супутніх хронічних захворювань, які також суттєво можуть пригнічувати імунітет;
  • одягатися «по погоді».

І, звичайно ж, не варто забувати, що в періоди епідемії не слід відвідувати місця з великою кількістю людей. Якщо ж все-таки це відбувається, потрібно використовувати одноразову маску, менше контактувати з хворими людьми в безпосередній близькості.

Після відвідування громадських місць (транспорту, магазинів, кафе) необхідно мити руки. Ці елементарні правила допоможуть знизити ризик потрапляння в організм не тільки коронавірусної інфекції, але й інших вірусних, бактеріальних збудників.

Likarni.com — з піклуванням про ваше здоров’я!

*на правах реклами

Радіо ТРЕК у Telegram. Viber: 063-734-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ілона Радзівіл

Ілона Радзівіл

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень