Верещать та лежать на підлозі - українка про реалії навчання у Бельгії

Киянка розповіла, що її найбільше вразило

Тетяна Авдашкова має сина 7,5 років, який відвідує школу у Бельгії.  Минулого року він пішов у перший клас в Києві, який закінчив вже у невеличкому бельгійському містечку, - розповіла українка в інтерв’ю НВ.

Цьогоріч хлопчик продовжив навчання у закордонній школі.

Його мама розповіла, що бельгійська школа їй так сподобалася, що вона вирішила – її діти будуть продовжувати навчання тут до самого кінця школи.

7-річний Микита

По-перше, дуже відчувається різниця бельгійського і українського менталітету — тут нема пострадянського штампу у поведінці освітян, - розповідає Тетяна.

Наприклад, вранці директор завжди зустрічає дітей біля воріт школи. Це приємний усміхнений чоловік, який знає кожного з цих дітей поіменно.

Тобто нема образу жахливо дядька, який сидить у своєму кабінеті і коли до нього підходиш — тремтиш. Тут ми приходимо за хвилину до дзвоника, і він легко пропонує відвести дитину до класу. Так само і вчителі, які самі граються з дітьми на вулиці у баскетбол.

А ще, - продовжує Тетяна, -  тут немає радянського підходу «страху та сорому», який все ще зберігся в Україні. Тут дітям не соромно і не погано робити помилки в процесі навчання.

Перше, що мені сказали в школі - не наполягати на навчанні, бо у дітей має бути гарні емоції від школи. Тому зараз мої дуже люблять школу та із задоволення туди ходять.

Уроки в бельгійських школах починаються о 08:35, закінчуються о 15:35, у середу короткий день до 12:15, а після школи є можливість залишити дитину до 18:00. Але діти сприймають це з радістю, а часом навіть можуть запитати: «Мам, чого ти прийшла?».

Вимоги до поведінки у школі

У бельгійській школі діти на перервах вільно можуть бігати, кричати, верещати, лежати на підлозі. Вони дуже багато грають, адже у школі є класне подвір'я з баскетбольними кільцями і лазалками для фізичної активності.

Але тут є нюанс, бо українські мами також дуже відрізняються від бельгійських: у них є багато настанов, на кшталт на мокре не сідати або в бруд не лізти.

Тут, якщо дитина чиста — то не бельгійська дитина. Місцева малеча в школі вільно гасає по калюжах та по багнюці в гумових чоботах на босу ногу.

Харчуються сендвічами

Харчування тут дивне: діти увесь час їдять сендвічі. Зранку і в обід, коли ми звикли до каш та супів. Тільки вечеря у них буває нормальним прийомом їжі. Хоча в школі є можливість гарячих різноманітних обідів, типу пасти з мітболами.

Бери і грайся, коли захочеш

Що стосується навчального процесу, то на уроках використовують дуже багато дидактичних матеріалів і абсолютно все прикладне, купа ігор розкладено в кожному класі по коробочках — бери і грайся, коли схочеш.

Також за розкладом тут є так званий wheels day — коли школярі можуть взяти із собою самокати, велосипеди, ролики і скейтборди для навчання за межами школи.

Після 12 років діти йдуть у коледж, де  обирають напрямок до вподоби. Наприклад, якщо це математика — у розкладі з’являється багато предметів точних наук.

 

Канікули на природі

Навчання триває до червня, відповідно літні канікули — два місяці. Їх усі бельгійські діти зазвичай проводять у кемпах, яких тут купа на будь-який смак — мовні і спортивні, безкоштовні і платні.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень