Вчилася для того, аби мити підлогу? – українки розповідають, чим у реальності їм пропонують займатися в ЄС

Обидві жінки поділилися досвідом працевлаштування у Німеччині

Українка Тамара Ліщук приїхала до Німеччини з двома дітьми навесні 2022 року. В Україні вона здобула дві вищі освіти та більш як 10 років працювала бухгалтером. Зараз жінка відвідує курси німецької мови і мріє далі продовжувати працювати за фахом, - розповіла українка для Радіо Свобода.

Утім, каже, через впроваджену урядом ФРН ініціативу Job Turbo, яка має на меті якомога швидше працевлаштувати 400 тисяч біженців, Тамарі дедалі частіше у Центрі зайнятості пропонують некваліфіковану роботу.

Після приїзду до ФРН я з двома дипломами про вищу освіту та одним молодшого спеціаліста звернулася до Jobcenter (Центру зайнятості – ред.). Там мене відразу розпитали, ким би я хотіла працювати та які у мене професійні інтереси. Я сказала, що хотіла би робити те, що хоча би приносить задоволення. Наприклад, змогла би готувати салати на кухні, робити випічку. Але все, що мені запропонували – мити підлогу або працювати прибиральницею в перукарні. Тобто мені пропонували ті вакансії, які були доступними на ринку праці.

Тамара Ліщук

Тамара відмовилася від пропозиції роботи від Центру зайнятості через стан здоров'я. Другий раз теж сказала - ні, бо їй повідомили, що мінімальний термін, на який вона може прийти працювати, – це три місяці.

Мені це не підходило, бо у мене починалися курси німецької рівня В2. Моя консультантка в Jobcenter порадила мені відкрити портал з вакансіями, якщо я не хочу, щоб мене направляли на будь-яку роботу, – розповідає біженка.

Українка каже, що для роботи за професією їй потрібне хороше знання німецької. Вона відвідує мовні курси, записалася в мовний клуб та самостійно шукає можливості працевлаштування.

В Україні я мала дві вищі освіти, крім того, я мала хороший заробіток та вчилася не для того, аби мити підлогу чи працювати на кухні, – ділиться Тамара Ліщук. 

Вона продовжила:

Як пояснив мені консультант у Центрі зайнятості, без досвіду роботи в Німеччині та без знання їхніх законів я не зможу тут знайти роботу як бухгалтер.

 

Однак можна пошукати вакансії з можливістю проходження практики та перспективою працевлаштування.

 

Для цього мені потрібно мати на руках підтвердження диплому та рівень B2. Ще у травні я відправила всі документи на визнання мого диплому, але цей процес вже дуже затягнувся

За словами біженки, у майбутньому вона може зіштовхнутися з проблемами – через графік роботи дитсадку. У Німеччині більшість компаній працюють з 9:00 до 18:00, а дитячі садки зазвичай зачиняються після обіду. Залишати дитину без нагляду вдома тут заборонено, а оплачувати послуги приватної няні дуже дорого.

Дитсадок у німецькому Карлсруе

Українка розповідає, що її дитина досі не звикла до місцевої кухні, тому відмовляється їсти у дитсадку. Жінка щодня забирає чотирирічну доньку на годину додому, аби нагодувати. Тамара Ліщук мріє знайти хорошу роботу та сподівається, що з часом буде легше адаптуватися.

Моя юридична освіта тут недійсна через відмінність законодавств

Харків'янка Юлія Фесенко до повномасштабної війни працювала в юридичній галузі. За її плечима – теж дві вищі освіти: менеджера та юридична. У Німеччині професія юрист відноситься до регламентованих, тобто до таких, які вимагають спецвизнання, тому її диплом з українського вишу не може бути визнаний.

Зараз не бачу сенсу знову витрачати на навчання тут шість років. Бо навіть якщо йти до університету, то мені потрібно знати німецьку на рівні С1, а я лише йтиму на курси В2. Тому розглядаю можливість займатися допомогою людям з документами, особливо біженцям, наприклад, у представництві Червоного Хреста чи Карітас. Також, як варіант, я би могла працювати з дітьми.

Юлія Фесенко

Українка каже, що їй декілька разів у центрі зайнятості пропонували некваліфіковану роботу.

На останній зустрічі у Центрі зайнятості мені запропонували піти працювати у службу догляду за літніми людьми або в сервіс клінінгу. Це було сказано не як вимога, а як рекомендація для пришвидшеного вивчення німецької. Я дуже вдячна за всю допомогу, яку мені надає Німеччина, але я розумію, що з вищим рівнем мови я зможу принести людям більше користі.

Раніше прл життя в Німеччині ми писали:

Німці відзначили цікаву особливість українських біженців

 

Німці не скнари, але… За що українським біженцям загрожує штраф у 5 тисяч євро?

 

З’явилася відповідь: чому українці, які давно за кордоном, не люблять наших біженців?

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень