Українці з-за кордону купують квартири у Рівному, а для жінок є багато роботи (ФОТО)

Тенденції на ринку нерухомості – змінилися

У Рівному відновився попит на нерухомість на первинному ринку. Але якщо інвестори, прагнучи зберегти й примножити власні заощадження, купують квартири на етапі будівництва, що дешевше, ніж в уже зведеному будинку, то для людей, які підшуковують квартиру для власного проживання, часу на ухвалення рішення треба більше.

Зросла й кількість охочих придбати житло за державною програмою єОселя. Але у цьому випадку є певні обмеження і не всі квартири підходять під програму, - пояснює керівниця відділу продажів Групи Смарт Альона Хіночек.

На сьогодні більшість покупців – рівняни або мешканці Рівненської області. Вимушених переселенців серед охочих придбати житло – одиниці. Чимало рівнян купують квартири або вкладаються на етапі будівництва, перебуваючи за кордоном.

Люди зізнаються, що попри всі вигоди проживання за кодоном, не почувають себе там вдома, і в перспективі хочуть повернутися назад. Купують житло як інвестицію, перебуваючи у США чи Італії, готують квартири до майбутнього повернення додому, - каже експерт. 

Змінилися на сьогодні й тренди на ринку нерухомості. Якщо у період пандемії коронавірусу люди прагли жити у котеджах і робили ставку на житло за містом, то на сьогодні для більшості актуально жити у районі пішої доступності до усіх вигод міської інфраструктури.

Так, купуючи котедж люди усвідомлюють, що їм необхідно вкласти ще вдвічі більшу суму аби нарешті переїхати туди жити. Тому зараз й справді повертаються більше до квартирної забудови.

 

Перевагу надають малоповерховій забудові з розвиненою інфраструктурою, магазинами, офісними приміщеннями, фуд-зонами. Тобто, щоб тиждень можна було не виходити за межі ЖК, а все необхідне було під рукою.

 

Великі квартири – однозначно ні. Це ті, що понад 100 м. Найбільший попит зараз мають однокімнатні квартири близько 40 м, та двокімнатні 55-60 м. Зокрема однокімнатні квартири більше купують інвестори, це найвигідніше капіталовкладення.

 

А то якщо йдеться про сім'ї, які шукають житло для проживання,  то вони надають перевагу двокімнатним квартирам, - розповідає Альона Хіночек.

А от щодо вартості житла – то подорожчання квартир у 2024 році не минуче, адже це вибігає з чинників які впливають на собівартість будівництва. Це й збільшення ціни на матеріали та брак кваліфікованої й не кваліфікованої робочої сили, а втримати людей можна хіба хорошою зарплатою.

У зв’язку з воєнним станом чоловіків на будівництві бракує.  Тенденція йде до того, що чимало робіт в перспективі виконуватимуть жінки. У нас є жіночі бригади малярів, є виконроби дівчата. І судячи з усього це вже тенденція властива усій будівельній галузі, - каже Альона Хіночек.

При цьому нестачу будівельних матеріалів яка виникла через руйнування об’єктів в областях де тривають бойові дії на сьогодні вдалося вирішити. Забудовники знайшли альтернативних постачальників і виробників, а в окремих випадках змінили й технологію будівництва.

Щодо можливостей купівлі житла, то крім згаданої програмою єОселя програми розтермінування пропонує й забудовник. Це можливість отримати розтермінування на період будівництва, це до двох років. І на такий же період є програми щодо уже введеного в експлуатацію житла.

Для збереження і примноження власних заощаджень, все ж найкращим варіантом є купівля нерухомості, і саме у наших регіонах, адже тут на сьогодні відносно безпечно, - резюмує Альона Хіночек.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень