Українці розповіли, за якими продуктами вони сумують у Німеччині (ФОТО)

Та до чого доводиться звикати

Vesti.ua дослідили, як українці асимілювали свої продуктові звички, у яких магазинах купують їжу та як обходяться без звичних для них продуктів. 

Родина харків’֦янки Олени приїхала до передмістя Мюнхена навесні 2022 року.

Ми приїхали та одразу оселилися поряд з продуктовим ринком, там торгують турки та араби: саме там беремо найкращі продукти, які схожі на наші, українські, – розповідає Олена, яка щоранку готує сніданок для двох синів-підлітків.

На ринку купує свіжі овочі, м'ясо та крупи – основу раціону народів у Східній Європі. 

Я купую у турків гречку – вона тут якісна, хоча й не дуже дешева. А ще знайшла у них справжні кабачки, а не цукіні, як у всіх мережевих магазинах, – каже харків'янка.

Чи не найбільший дефіцит для українців, які опинилися в Німеччині, – гречана крупа. Німецькі кухарі не сприйняли її ще в далекому Середньовіччі, і тепер купити гречку можна в певних місцях.

Українці, з якими поспілкувалося видання, рекомендують шукати гречку в мережах DM, Rewe, Kaufland, де крупу продають за ціною приблизно 3,5 євро за півкіло.

 

Звичайно, простіше купити необсмажену зелену крупу, яка коштує від 5 євро/кг, проте до страв з неї українці не звикли.

Друга гастрономічна звичка, не властива німцям, – сир, з якого у нас звикли готувати сирники. Знайти «правильний» нелегко.

- Німецький кисломолочний сир дуже вологий, все розвалюється, підгоряє.

 

Сир Quark є у всіх молочних відділах, але це не те. А ось у Lidl та Kaufland є зернистий Tworog за ціною близько 1,75 євро за 200 г, та ще зернистий Frischkäse, – розповідають в українсько-німецькій групі у Facebook.

Неможливо знайти у мережевих магазинах зефір. Солодкі пастилки зі збитого плодового пюре з яєчним білком та цукром продають лише у так званих російських магазинчиках.

Там є і квас, і торти «Київські», і цукерки Roshen, – радить харків'янка. – А взагалі, в Німеччині смачніше морозиво - у ньому менше цукру. І випічка вся смачна та не така солодка, як у нас, - каже вона.

Возять смаколики з України

Також українцям не вистачає недорогої риби.

Мені дуже бракує нашого оселедця. Ну дуже! – жаліється киянин Гліб. – Нестачу риби в раціоні вдається замінювати копченою скумбрією. 

У деяких торгових мережах ФРН, щоправда, є схожий продукт – філе оселедця в олії, але емігранти кажуть: це не те.

Аналогічна ситуація з субпродуктами, які в Німеччині заведено додавати в ковбасу або подавати в ресторанах (наприклад, курячі серця або яловича печінка).

В Україні їх продають у магазинах, навіть у великих мережах, а от у ФРН українські господині шукають їх у національних крамницях.

Я знайшла купу субпродуктів в арабських магазинах – і серця, і шлунки, і навіть яловичий язик, – каже киянка Тетяна, яка виїхала до Німеччини.

Ще одна товарна позиція, яку в німецьких магазинах продають нечасто, – столовий буряк для борщу.

У Німеччині буряк їдять нечасто, тому купити його там – все одно що в Україні придбати свіже манго, а коштує буряк у середньому 1,6 євро/кг.

 

Те саме стосується гороху для супу та каш. Але якщо вдасться знайти, коштуватиме недорого, близько 2,5 євро/кг.

Також дивина у Німеччині – квас. Водночас з часом біженці почали знаходити у магазинах бажану продукцію, привезену з батьківщини, – виявляється, з масовою міграцією біженців швидко організувася такий вид бізнесу.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень