Українські бізнесвумен: жінки реєструють бізнес частіше, ніж чоловіки

Гендерне дослідження бізнесу провели фахівці YouControl

За даними міжнародного рейтингу гендерної рівності The Global Gender Gap Index 2020 rankings, допоки жодна з країн світу не досягла гендерного рівноправ'я. Попереду ‒ Ісландія (з результатом 0,87). Україна посіла 59 місце зі 152 країн. Згідно з даними Всесвітнього економічного форуму, для досягнення гендерної рівності у світовій економіці знадобиться ще близько 250 років. А глобальний паритет в оплаті праці ймовірно буде досягнуто лише у 2277 році. 

За останнє десятиліття чоловіки в Україні майже втричі випереджають жінок у відкритті компаній. Кількість відкритих бізнесів чоловіками й жінками з 2010 року до сьогодні різниться. У жінок на 25 тисяч ФОПів більше, повідомило Радіо Трек з посиланням на результати дослідження YouControl.

Щодо двох останніх років, то у «коронакризовому» 2020 р. у порівнянні з 2019 р. відкрито майже на 6% менше ФОПів та на 25% менше компаній. Але це все одно значно більше, ніж у 2014 р. 

За 10 років жінки ставали підприємицями на 1% частіше. А якщо брати до уваги лише минулий рік, то частка відкритих ФОПів жінками склала на 5% більше від підприємств, відкритих чоловіками. Загалом, останні чотири роки поспіль зберігається тенденція, коли жінки відкривають ФОПи частіше за чоловіків.

За словами економістки Центру економічної стратегії Ганни Сахно, жінки частіше реєструються як ФОП (у 90% випадків), аніж ТОВ або ПП, бо ця форма організації власної справи більше підходить для галузей, в яких жінки хотіли б себе реалізувати.

Це, в першу чергу, сфера послуг: індустрія краси, виготовлення одягу, хендмейд прикрас та домашнього декору. Також ФОП – це легальний фриланс. Жінки заробляють як перекладачки, SMM-менеджерки, позаштатні журналістки, копірайтерки, репетиторки тощо. До того ж ФОП набагато легше зареєструвати та дешевше обслуговувати, ця форма більше підходить початківцям, - розповідає Ганна Сахно.

Сумарно за останнє десятиліття чоловіки майже втричі випереджають жінок у відкритті компаній: 320 тис. проти 129 тис. До речі, в 10% компаній кінцевий бенефіціарний власник досі не розкритий через відсутність даних у реєстрі.

За 10 років розрив між кількістю відкритих компаній чоловіками й жінками мало змінювався з року в рік. Проте, усе ж невеликі зміни є. Так, у 2010 році розрив складав 40%, у 2015 – 38%, а у 2020 – майже 36%.

За останні три роки в найбільших містах України спостерігається скорочення гендерного розриву. Найпомітніші зміни відбулися в Києві, Дніпрі, Одесі, Львові та Харкові. 

Наші новини у Telegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень