У Рівному шукатимуть рештки каплички Святого Станіслава (ФОТО)

Вона була розташована на території нинішнього краєзнавчого музею

Упродовж двох днів студенти-історики під керівництвом досвідчених експертів проводитимуть археологічні пошуки зруйнованої в часи радянської окупації католицької каплички Святого Станіслава, що розташовувалася на території гімназійного парку, де тепер розміщується обласний краєзнавчий музей.

Капличка відноситься до того ж історичного періоду, що і виявлені раніше у парку ім. Т. Шевченка підземелля палацику «На Гірці».


Пошуки підвалів каплички, ймовірно, можуть пролити світло на існування у Рівному розгалуженої системи підземних ходів, хоча деякі дослідники відкидають можливість їх розташування у цьому районі через значну заболоченість місцевості.


Археологічні пошуки дозволять точно встановити місце розташування каплички, а виявлені в процесі артефакти можуть прочинити завісу таємничої й майже втраченої історії нашого міста.

Адже у п’ятницю, 21 червня, у парку біля обласного краєзнавчого музею відбудеться презентація результатів дводенного археологічного воркшопу. Його проводять у рамках фінансованого ЄС проекту «Таємничі підземелля Рівного» задля пошуків ще однієї втраченої історичної пам’ятки міста.

Католицька каплиця Святого Станіслава

Науковці схиляються до версії, що вона розташовувалася у дальньому куточку музейного парку, там, де нині проходить паркан з боку вулиці Драгоманова. Щоправда, на фотографіях, які дійшли до наших днів, складається враження розташування каплиці впритул до будівлі гімназії.


На території музею в ймовірному місці розташування каплиці проводили дослідження, яке показало якусь аномалію в землі. Можливо, то є залишки підвалів каплиці. Принаймні про вірогідність їх існування говорить поліційний протокол обшуку, який проводили й у каплиці в тому числі, після польського повстання 1863 року. Там шукали буцімто заховану зброю. Зруйнували каплицю, за одними даними, в 1917-у році, за іншими — у період 1939-1941 років.

Повідомляє команда «Таємничі підземелля Рівного»

 

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень