У Києво-Печерській лаврі зафіксовано велику кількість самобудів: Що це?

Остапенко рече про «колосальну шкоду» (с)

Про грубі порушення генплану забудови на території Лаври заявив в. о. генерального директора заповідника Максим Остапенко.

Про них він розповів в інтервʼю проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя».

Для мене найбільш кричуща ситуація - це самовільне будівництво, яке здійснювалося на території Лаври.

 

Загалом 36 обʼєктів, збудовано серед них 15 капітальних споруд, які не передбачені були генеральним планом розвитку і збереження цих памʼяток, – сказав він.

Лавра є унікальним об’єктом української історії та культури, збудованим задовго до появи російської імперії. Перший мурований храм на її території виник ще 950 років тому, коли російської імперії й у планах не було.

Остапенко зазначив, що частина добудованих обʼєктів є «малими архітектурними формами» (МАФами) і їх можна  прибрати. Їх будували для обслуговування відвідувачів, які приходили до монастиря.

"Це і різноманітні торгові точки, і прибудови до споруд. Але паралельно з цим було побудовано ще 15 капітальних споруд, в тому числі фактично житлові будинки, які можна сприймати як приватну забудову намісника монастиря. І це абсолютно неприпустима ситуація.

 

Це завдало колосальної шкоди археологічній спадщині Лаври, тому що кожна ця споруда знищила ділянки культурного шару і давньоруського, і козацького часу, і більш пізніх часів. Це фактично здійснювалося без жодного археологічного нагляду. І державі тут завдано прямих збитків з точки зору охорони культурної спадщини", - зауважив новий очільник заповідника.

Нагадаємо,

  • Національний заповідник Києво-Печерська лавра – музейний комплекс, заснований у 1922 році.
  • На його території розміщені 144 пам’ятки історії та культури. Серед них 2 підземних комплекси, дальні й ближні печери, храми, пам’ятки архітектури, починаючи з 11 століття, а також виставкові приміщення.
  • А ще тут діють Музей книги і друкарств України, Національний музей народного декоративного мистецтва, Музей театрального, музичного та кіномистецтв України та Музей історичних коштовностей України.

Джерело: «Цензор НЕТ»

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Пицька

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень