Траншей у Рівному поменшає: «Рівнеоблводоканал» запроваджує нову технологію ремонту поривів

Підхід до виконання робіт буде зовсім інший – безтраншейний

Більшу частину інженерних мереж в місті покладали ще за радянських часів. І більшість з них відпрацювали свій термін експлуатації по два, а іноді і три рази. Старі зношені водопостачальні та каналізаційні труби чим далі, тим частіше поривають. А коштів на їх заміну обмаль – всього 8% від потреби. Досі, щоб відремонтувати аварійну ділянку трубопроводу, працівникам «Рівнеоблводоканалу» доводилось копати траншею, яку потім засипали та асфальтували за кошти підприємства, витрачаючи на це додаткові гроші. Тепер, запевняють на водопостачальному підприємстві, підхід до виконання робіт буде зовсім інший – безтраншейний. Він значно скоротить терміни виконання ремонту, мінімізує незручності для мешканців навколишніх будинків, а облводоканалу заощадить кошти.

Кілька місяців тому, за особистого сприяння голови Рівненської обласної державної адміністрації Олексія Муляренка, на «Рівнеоблводоканалі» з’явилась нова установка направленого буріння - «УНБ-40». На її придбання з обласного бюджету витратили майже мільйон гривень. Попри чималу її вартість, на підприємстві кажуть, що «відбити» затрачені кошти зможуть у дуже короткі терміни. Адже вона дозволяє економити до 80% витрат на відновлювальних роботах після ремонту пошкодженої ділянки водопровідно-каналізаційних мереж.

Якби ми почали використовувати цю установку минулого року,то зекономили б на роботах по защебненню та асфальтуванню після викопування траншей майже півтора мільйони гривень. Це досить відчутна сума, яку підприємство фактично щороку витрачає, наймаючи для таких робіт спеціалізовані підрядні організації. Причому платить за них з власних резервів, адже гроші на такі потреби у тарифі не закладені. Тепер зможемо використовувати їх на запровадження нових енергоощадних технологій або те ж саме відновлення водопровідно-каналізаційних мереж, - каже директор «Рівнеоблводоканалу» Андрій Карауш.

Нова установка дозволяє без риття траншей міняти трубопроводи діаметром до 315 міліметрів та протяжністю до 120 метрів. Крім того, завдяки їй можна ламати старі зношені ділянки трубопроводу та через невеликий пробурений в асфальті отвір встановлювати нові. І що не менш важливо – виконувати такі роботи можна навіть в умовах щільної забудови. А на вулицях - без перекриття руху транспорту. Причому для цього не потрібно задіювати цілу бригаду ремонтників. Роботи такої складності зможуть виконати троє спеціалістів. А це дозволяє додатково зекономити і на самій оплаті праці.

Після придбання «УНБ-40» на «Рівнеоблводоканалі» організували окремий відділ з трьох працівників, який виконуватиме ці роботи. Всі вони вже пройшли кількамісячне стажування в Білорусі – безпосередньо на підприємстві, де ця установка виготовлена. Кажуть, що застосовувати її у нас в місті на практиці почнуть, щойно надворі потеплішає.

До речі, за кордоном подібні безтраншейні технології використовують вже давно. Вітчизняні ж водопостачальні підприємства про них поки що можуть лише мріяти. Насамперед, через обмежений фінансовий ресурс і досить високу вартість самої установки. А «Рівнеоблводоканал» став першим в Україні, у кого вона з’явилась.

Press-Центр Андрій БАЛЬ

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень