Строковики «застрягли» на службі вже на 2 роки. Відпустити не виходить, а чи збільшать зарплату?

Сьогодні виплати строковикам становлять від 350 до 700 гривень

У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт, який передбачає звільнення зі служби строковиків, які служать вже понадстроково. Йдеться про близько 26 тисяч осіб. Частина з них почали службу у 2020-2021 роках, не були демобілізовані. Тобто, вони на службі перебувають вже понад 2 роки.

Оклад строковиків мінімальний і не компенсує навіть базових потреб. Виплати строковикам складають всього 350-700 гривень. У пояснювальній записці до законопроєкту №9140 йдеться, що й обороноздатність країни від цього не покращується.

За законом держава не може залучати строковиків у райони проведення бойових дій. Але вони й не підлягають мобілізації, адже вже проходять військову службу.

Законопроєкт пропонує звільнити їх зі служби, і потому вони мають стати на облік у військкоматах. Там власне і вирішиться питання чи щодо призову на військову службу або звільнення у запас чи у відставку.

В Міноборони пропонують залишити усіх строковиків на службі, підвищивши їх оклад до розміру двох прожиткових мінімумів, тобто 5 168 гривень.

На думку Міноборони військовослужбовці строкової служби потрібні для охорони складів, баз та арсеналів. Це дозволяє заощаджувати на залученні до цієї роботи інших військовослужбовців. Зокрема вивільнити тих, хто на контракті або за мобілізацією.

Більшість мобілізованих озвучують своє бажання бути мобілізованими, аніж підписувати контракт. Однак мобілізація до лав ЗСУ для них неможлива за законом.

Попри те, що строковиків не можна мобілізувати, їм таки доводилося брати участь у бойових діях. За словами начальника управління персоналу штабу Командування Сухопутних військ Збройних Сил України Роман Горбач навесні минулого року, солдати строкової служби залучалися до оборони держави лише в разі бойових дій на раніше мирній території.

Наприклад, строковики на Запорізькому напрямку були на лінії зіткнення протягом року. За цей період вони щомісяця отримували 100 000 гривень надбавки, а після повернення з передової почали отримувати лише оклад.

Джерело: 24 канал 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень