Яйця по 17 гривень не за штуку: Резніков пояснив інформацію про завищені ціни закупівель

І розповів, де взялися «шалені» ціни на яйця

Міністр оборони Олексій Резніков прокоментував інформацію про завищені ціни на продукти, які закуповують для ЗСУ.

За його словами, в ціну входять не лише продукти, а й послуги з доставки та приготування їжі, а щодо ціни яєць – в документі припустились технічної помилки.

Міноборони не здійснює закупівлю окремих продуктів – відомство купує комплексну послугу з забезпечення харчування. Тобто доставку певного комплекту продуктів до військових частин, а в окремих випадках – і приготування їжі, – каже Олексій Резніков.

Торік ця сума становила  120 грн на військовослужбовця за добу. Цього року кінцева вартість послуги забезпечення харчування одного військового на добу складає 145,8 грн. Тобто відбулося зростання вартості послуги на 21,5%.

Особливість контрактів Міноборони в тому, що вони укладаються з постачальниками послуг на рік вперед за фіксованою ціною. Тобто це також ризики, які бере на себе бізнес, – додав міністр оборони.

Щодо цін він додав, що у кожного постачальника вони різні.  Десь м'ясо дешевше, а десь – риба, овочі чи молоко.

Наприклад, на картоплю встановлено діапазон від 7 до 36 грн за кілограм, оскільки вона буває різних сортів. Це також один з продуктів, на який спостерігаються істотні сезонні коливання ціни, – каже Резніков.

Ціну яєць по 17 грн за штуку міністр називає технічною помилкою постачальника.

Яйця – єдина категорія з каталогу, яка у додатку до угоди обраховується в штуках. Постачальник вказав ціну не за штуки, а за вагу яєць, коли переносив дані з однієї таблиці, де все було приведено до одиниці виміру на вагу, в іншу таблицю. Відповідно до нормативів кілограм яєць – це близько двох десятків штук в залежності від ґатунку (вага яйця за стандартом повинна становити від 42 г до 60 г).

 

Ціна 170 грн за кілограм яєць – це 85 грн за десяток. Що в межах показників інших постачальників та повністю відповідає ринковій ціні. Інститут імені Бокаріуса у якості рекомендованої зазначив ціну 90 грн за десяток. Усі охочі можуть зважити кілограм яєць і порахувати, скільки це штук, – додав глава Міноборони.

Нині по всіх контрактах завершують додаткові внутрішні перевірки, військові частини звіряють з каталогом, виправляють технічні помилки, готують додаткові угоди щодо постачання у межах доведених параметрів державного бюджету. 

Водночас у НАБУ зауважили, що інформацію про можливі зловживання Міноборони при закупівлі харчових продуктів для військових досліджують в межах кримінального провадження, розпочатого за власними напрацюваннями, до оприлюднення в медіа.

З-поміж іншого, слідство перевіряє закупівлі на понад 13 млрд грн. Попередня правова кваліфікація – ч.5 ст.191 КК України. Розслідування триває. Інші деталі становлять таємницю слідства.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень