Про «Верес», Шутова та «зраду»

Футбольні вболівальники продовжують обговорювати відхід з «Вереса» лідера команди Олега Шутова. На нашому сайті ви можете почути коментар футболіста, а також президента клубу. А ось позиція генерального директора «Вереса» Євгена Донцова.

«Чомусь ті, хто зараз критикує тренерів за їх відбір гравців, не критикували колишнього тренера за те, що він звільняв їх направо та наліво задля пошуку успіху», - зазначив Євген Донцов.

Далі подаємо текст без змін: 

Мене часом дивує те, що відбувається навколо Вересу. Дивує те, що люди, які нічого не зробили для Вересу, кричать «зрада», і вважають себе більшими патріотами Вересу, ніж люди, які покладають свої зусилля, гроші, особистий та сімейний час, ризикують репутацією і т.д. Особливо, дивує це чути від людей, які після всієї критики, кажуть: «а я думав що це народний клуб і хотів вже стати його членом, тепер точно не буду». Якщо вже за рік не став підтримувати клуб, то тепер точно не будеш.

Стосовно розриву контракту з Шутовим. Не знаю, чи багато людей про це знають, але Шутова в клуб особисто запросив я. В нас є спільний товариш, який подзвонив мені і запропонував переглянути Олега. З Олегом в нас склались добрі відносини. І ми часто спілкувались на різні теми, стосовно футболу, життя, віри та сім’ї. Олег є відповідальною людиною, з принципами, які поважає і якими керується в житті. До речі, саме ці принципи і «не дозволили» йому приїхати на ту славетну зустріч Наглядової Ради, де колишній тренер розповідав свою версію свого звільнення.

Після закінчення осінньої частини чемпіонату, Олег підійшов до мене і повідомив мені, що він буде шукати кращі умови для своєї сім’ї. На пропозицію поговорити про підвищення зарплатні, Олег розумно зауважив: «Так, це буде підвищення, але воно не критичне для майбутнього. Я можу бути в футболі ще максимум 2-3 роки, і тоді доведеться починати життя заново. І що я залишу своєму сину, які можливості я можу йому забезпечити?»

Це відповідальна позиція відповідального чоловіка та батька. Він не живе сьогоднішнім днем, а планує своє майбутнє. І не його вина, що вся система підготовки футболістів в Україні збудована так, що для того, щоб досягти хоч якого успіху, юні футболісти забувають (вірніше їх змушують забувати) про освіту, і коли із-за травм, конкуренції, віку вони закінчують кар’єру, то більшість з них є голі та босі, без освіти – і життя треба починати з нуля. Наслідки ви самі знаєте.

На другому зборі, Олег, ще раз підняв це питання, сказав, що вони роблять документи на виїзд за кордон і попросив розірвання контракту. Що мені сподобалось в його позиції, так це те, що він запевнив, що не їде заробляти футболом (до речі йому пропонували контракти з більш вигідною зарплатнею у першій лізі). І Олег, і я сам дуже радий, що клуб замість того, щоб змусити його виконати контракт (ще 4 місяці) подумав про майбутнє Олега та його сім’ї та дозволив влаштовувати своє майбутнє.

Вся ця система, показує нам, що ми, хоча б тільки в Вересі, мусимо змінити підхід виховання молодих футболістів і піклуватися і про їх освіту, щоб після закінчення кар’єри (чи після невдачі у кар’єрі) вони могли без проблем і вигідно для себе адаптуватися в житті. Бо спорт, це не тільки спорт, це може бути екстримально ефективним тренінгом по лідерству, по таким навичкам, як відповідальність, вміння приймати важливі рішення під пресингом та у складних ситуаціях, правильно вирішувати конфлікти і т.д. Я особисто, як керівник, найняв би такого працівника з таким досвідом, ніж просто працівника без цих навичок.

Чомусь у Аяксі, на 200 дітей працює 45 педагогів, які відповідають за їх навчання, а в Барселоні  гравці, які відстають в навчанні, не мають право грати в турнірах і тільки тренуються.

Ще трохи про «зраду». Чомусь ті, хто не несе ніякої відповідальності, вважають, що вони більші патріоти, ніж ті, хто несе відповідальність і дійсно переймається за результат. Невже керівництво такє недалекє, що риє собі яму? Здається все навпаки, клуб відновили,  про клуб говорять і пишуть, з’являються нові спонсори та партнери, витрачаються особисті кошти, так нє, все одно зрада.

Чомусь ті, хто зараз критикують тренерів за їх відбір гравців, не критикували колишнього тренера, за те, що він звільняв направо та наліво гравців, задля пошуку успіху (до речі, Верес №1 по плинності кадрів). Чомусь ніхто не кричав, навіщо звільняли перспективного Абатурова (який грає зараз у Словаччині), навіщо звільняв Мєліщука, не дав шансу Глєбу Кісельову. Навіщо півсезону намагався звільнити Скоцького, Бурдіяна, Цурупіна та Дєрєвльова.

Зараз підіймається істерія, щодо Рябого. І чомусь забувають (або просто не питають, кричати зрада простіше, ніж написати пару питань особисто президенту чи гендиректору). І не важливо, що голкіпер прийшов в команду по ходу сезону з травмою, яка в любий момент, може конкретно зруйнувати його здоров’я. І що по ходу сезону і головний тренер і тренер воротарів планували звільнити його після першого кола, і те що адміністрація клубу наполягла на тому щоб дати йому ще один шанс і запропонувала оплатити частково йому лікування. І людей не цікавить, що на протязі сезону, голкіпер не міг повноцінно тренуватись із-за цієї травми на повну, і це в свою чергу впливало на мотивацію інших голкіперів, які тренувались на повну, а в основі грав Рябий. Чомусь не зважають на те, що голкіпер пропустив перший збір, бо лікувався, приїхав на другий – і зміг потренуватися тільки 5 хв. То може звільнення голкіпера — це відповідальність тренерів за результат, по-перше, а по друге, за здоров’я гравця – який легко може стати інвалідом.

Хочу запевнити, що в клубі працюють люди, які переймаються майбутнім клубу, які планують довгостроково його розвиток. Ми не плануємо створити ще один «Анжи», який яскраво пограє, «пошумить», а потім зникне.  Ми плануємо і працюємо над розвитком всього футболу у нашому регіоні. І якщо для успіху клубу і футболу вцілому у регіоні, нам доведеться змінити весь підхід до футболу, менеджменту і т.п., ми на це підемо. Для всіх тих, хто переймається клубом, та пише «зрада», прохання зайнятись чимось кориснішим. Навіть якщо ви напишете пару запитань до керівництва клубу, це буде кориснішим, ніж писати «все пропало». До речі, вже скоро, буде анонс відкритої зустрічі вболівальників та керівництва клубу, де ви зможете задати всі свої наболілі питання, а керівництво зможе пояснити логіку свої дій.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень