У Рівному стріляли лучники і пригощали козацькою кашею

У місті проводять святкування річниці перемоги на московським військом

505-ту річницю битви під Оршею відзначать у Рівному.

Найбільша в історії перемога над московським військом була здобута 8 вересня 1514 року під керівництвом князя Костянтина Острозького – на той час гетьмана Великого князівства Литовського.

Зображення Костянтина Івановича Острозького. Художник невідомий

Про часи правління князя, як зауважують історики, нині відомо надзвичайно мало. А ось Рівне, де він жив, було тоді центром вирішення політичних питань. Тож у місті встановлять пам'ятну дошку князю Костянтину Острозькому, каже  голова ГО "Слава князів Острозьких" Микола Бендюк:

Князь Острозький з Острога заїжджав у Рівне через Острозьку браму, яка була біля ТЦ «Злата плаза». І теперішній символ Рівного - це Острозька брама, через яку був в'їзд у місто.

 

Тож ми вирішили встановити пам'ятну дошку поблизу кафе "Аміго" поруч зі "Златою плазою", щоб люди пам'ятали, що ми перемогли московитів у 1514 році і зараз переможемо.

Фото з Facebook Миколи Бендюка

На Лебединці можна постріляти з лука, спробувати козацької каші і долучитися до збору коштів на реставрацію картини 19 століття польського художника Юзефа Менціни-Кшеша, який зобразив на полотні битву під Оршею.

Картина експонується в обласному краєзнавчому музеї. На її відновлення потрібно 80 тисяч гривень.

Це величезне полотно художник та кращий іконописець Східної Європи Юрій Нікітін писав у прямому ефірі. Онлайн трансляція велася на YouTube.

У «Злата плазі» також розташують фотозону із зображеннями відомих рівнян у стилі картини «Битва під Оршею».

Зокрема, рівненських футболістів.

Докладніше тут:

Наші новини у ТelegramНомер у Viber063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень