Шукають останки закатованих бандерівців: нове в історії будинку зі зброєю в Острозі (ФОТО/ВІДЕО)

Виявлена зброя часів Другої світової війни та документи належали полякам, родичів яких вже знайшов рівненський краєзнавець Едуард Палецький

Минулого четверга, 8 серпня, в Острозі виявили схрон зі зброєю часів Другої світової.

[media=153081] [media=153077] [media=153079] 

Близько 300 одиниць зброї вже передали на експертизу. Вибухотехніки обласного управління Нацполіції мають знищити гранати, повідомив речник управління Антон Крук:

- Там знайшли близько трьох сотень одиниць зброї. Австрійський пістолет Штаєр зразка 1912 року, набої різних калібрів до рушниць різних типів зброї, радянські гвинтівки Мосіна, листівки та інші артефакти часів Другої світової війни. Гранати знищать наші вибухотехніки. Інше ми готові передати в Острозький краєзнавчий музей.

Історики підозрюють, що під приміщенням – недосліджені катакомби.

Поки ж вдалось з’ясувати, що в будинку проживала сім’я Коблянських.

Острозький краєзнавець та історик Микола Бендюк відтворив історію березня 1943-го року:

- У цьому будинку, можливо, проживала родина Коблянських. У 1943-му році у березні українська поліція в усіх районних центрах та у Рівному переходить в УПА. На їх місце приходять поляки, вони стають поліцаями. На той час вони добре знають ситуацію по селах. Родичі поляків здають цим поліцаям тих, хто в Українській повстанській армії, тобто «упівців». Тому УПА ставить вказівку, щоб усі поляки переселились до великих міст. І власне через це родина Коблянських вимушена була переїхати до Острога.

Це українська поліція, фото 1941-го року, до того як поліція в Острозі стала польською. Фото надав Микола Бендюк.

В Острозі вони поселяються у цей будинок, де виявили зброю (8 серпня 2019 року будівлю розбирали будівельники, які поряд зводили приміщення для поліції, – авт.). Ця зброя – в основному радянського зразка. Родина Коблянських у той час починає співпрацювати з німцями, хоч німці й спалили їхнє село. Коблянські створюють загін самооборони в Острозі й брат цього Юрія Тадеуш, чиї документи зі зброєю знайшли, очолював цей загін. Це все відбувається у березні 43-го року, тоді ж німці розстрілюють острозького бургомістра і членів міської управи й ставлять поляків урядувати в Острозі.

Фото - Миколи Бендюка

І от цей Юрій Коблянський з братом був у польській самообороні, яка служила під протекторатом німців. Цю зброю Коблянський очевидно заховав, аби мати чим оборонятися, і не виключено, що й від німців теж. У будь-якому випадку польська самооборона допомагала німцям у жовтні того 43-го року палити 18 сіл Острозького району, де проживали українці. Згодом поляки виїхали за кордон.

[media=153078] [media=153082] [media=153083]

Тепер ми знайшли племінницю цього Юрія Коблянського. Вона живе у Польщі. Вона активно заперечує той факт, що поляки співпрацювали з німцями. Поки вона нам навіть фотографій батька з дядьком не надала. Попри її заперечення — це історія. А щодо знайденої зброї – то вона належить польській самообороні, напіввійськовій організації, яка втекла в Острог від бандерівців, і робила вилазки на українські села.

Зі слів Миколи Бендюка, поляки не можуть претендувати на ці знахідки:

- Там цінності немає. Зброя типова для того часу. Цікаві документи. Там сірники були, теж цікаві. З точки зору колекціонування старовинних предметів, то з того схову лише цікавий пістолет Першої світової війни. Поляки точно на цю зброю не претендуватимуть.

Нині будинок, у якому виявили зброю, ще розбирають.

Микола Бендюк припускає, що у його підвалі теж можна буде щось знайти:

- Є імовірність, що у цьому підвалі щось буде ще знайдено. У цьому будинку у 1944 році, коли прогнали німців з поляками, засіли комісари НКВС. Це було місце де енкавеесівці катували бандерівців. Моя тітка сиділа у такому підвалі. Не виключено навіть, що саме у цьому домі. Вона мені розповідала, як її з Березного привезли в Острог і кинули у підвал, а на допити водили на перший поверх будинку. З її слів, багатьох бандерівців катували й вони помирали прямо на допитах. Трупи повстанців НКВсівці скидали у підвали. Місцеві кажуть, що справді замордованих українців замуровували прямо у стіни підвалів. У будь-якому разі, у цьому домі, де знайшли зброю, є підвали замуровані. Ще в 90-х роках в іншому будинку, де базувались НКВсівці (зараз це музична школа) провалилась під землю дірка і ми туди залазили й бачили написи на стінах. Їх робили бандерівці, яких там катували. Тож поки що чогось конкретного по підвалах ми сказати не можемо.

Микола Бендюк каже, що територію планують зрівняти з землею. Якщо все ж тут знайдуть рештки людей, то їх перепоховають, повідомив історик. 

Фото — Сергія Князєва та Миколи Бендюка

Відео - НТН

Наші новини у ТelegramНомер у Viber063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень