ТОП-9 пам`яток Рівненщини національного значення потребують порятунку (ФОТО)

Нетипове прохання на 65 млн озвучила Рівненщина бюджетному комітету Верховної Ради

Для збереження культурної спадщини національного значення Рівненщина із державного бюджету просить 65 млн гривень.

Докладну доповідь про нинішній стан історичних об’єктів озвучив начальник обласного управління культури і туризму Ярослав Мельник під час засідання бюджетного комітету Верховної Ради на Рівненщині.

З його слів, на державному обліку на Рівненщині майже 3 тисячі пам’яток історії та культури, понад 300 пам’яток архітектури та містобудування. Із них 109 – національного значення. Зважаючи на те, що наступний рік анонсовано роком культурної спадщини, пам’ятки Рівненщини саме час рятувати. Тим паче, що на деяких з них роботи не проводили десятками років.

ДУБНО

За словами Ярослава Мельника, серед іншого, для реставрації заповідного фонду у місті Дубно впродовж останніх 10-ти років кошти з держбюджету не виділяли. Об’єктів державного значення там дев’ять, але кілька з них вимагають нагальної реставрації, говорить Ярослав Мельник:

- З них потребують терміново ремонтно-реставраційних робіт унікальні пам’ятки: Палац князів Любомирських, Надбрамний корпус Дубенського замку та Луцька брама. Зокрема, на реставрацію Палацу князів Любомирських, за зведеним кошторисом станом на 2016 рік, необхідні кошти у сумі 3 млн 766 тисяч гривень. Надбрамного корпусу – 1 млн 498 тисяч гривень. І Луцької брами 1 млн 800 тисяч.

Окрім Дубна, показовими об’єктами культурної спадщини Рівненщини є державні історико-культурні заповідники Острога, Корця та Національний історико-меморіальний заповідник «Поле Берестецької битви» у селі Пляшева Радивилівського району. Там також необхідні реставраційні роботи.

Таке питання парламентський комітет розглядав вперше, і присутніх дещо здивувала тематика, однак очільник Рівненщини Олексій Муляренко пояснив, що туризм – пріоритетний напрямок розвитку області.  

КОРЕЦЬ

«Воротами» на Рівненщину є місто Корець. На його території є 8 пам’яток архітектури національного значення. В основному - це культові споруди.

Найбільше потребує реставрації замок князів Корецьких.

Упродовж 2006-2017 років на пам’ятку національного значення було виділено понад 1 млн 370 тисяч гривень з державного бюджету. Проте, для завершення робіт з реставрації потрібно 3 млн за цінами 2006 року.

ОСТРОГ

До комплексу Державного історико-культурного заповідника міста Острога входить 9 об’єктів, які є пам’ятками архітектури національного значення.

Але з них терміново потребують реставрації унікальні об’єкти: Вежа Мурована та Башта Луцька. У Вежі Мурованій є музей, який відкрили ще понад 100 років тому - у 1916 році.

У цінах 2006 року на роботи на цьому об’єкті потрібно було 2 млн 536 тисяч. Тож для проведення робіт потрібно поновити проектно-кошторисну документацію. А її орієнтовна вартість - 200 тисяч гривень. Кошти з державного бюджету на ці роботи не виділяли.

Ще один об’єкт – Башта Луцька -  у якій розміщується музей книги та друкарства. Унікальний заклад, яких є всього два в Україні.

У 2006 році за кошти державного бюджету проводили ремонтно-реставраційні роботи на суму 493 тисячі гривень. Однак, для завершення реставрації фасаду і  благоустрою території, необхідні кошти у сумі 3,5 млн гривень.

До речі, цього року облрада та обласна адміністрація виділили на коригування проектно-кошторисної документації 110 тисяч гривень. З державного бюджету останніми роками кошти не виділяли.

РІВНЕ

У Рівному пам’ятка архітектури національного значення – обласний краєзнавчий музей.

З 1975 року ремонтів і реставрації тут не проводили – через відсутність коштів. На цей об’єкт виготовлена проектно-кошторисна документація, яка на сьогодні складає 13 млн 86 тисяч, станом на 2015 рік. На виготовлення проекту з обласного бюджету виділили 200 тисяч.

СЕЛО ПЛЯШЕВА, РАДИВИЛІВСЬКИЙ РАЙОН

На території Рівненщини розташований Національний історико-меморіальний комплекс «Поле Берестецької битви», що підпорядковується безпосередньо Міністерству культури України.

Щорічно тут відбуваються урочистості з відзначення битви під Берестечком у 1651 році. Рівненська ОДА, за можливості, надає фінансову і організаційну допомогу. Але, за останній час з державного бюджету заповіднику виділяли кошти лише на виготовлення проектно-кошторисної документації на реставрацію картини Івана Їжакевича «Голгофа», розміщеної на фасаді Георгіївської церкви.  

Цей об’єкт потребує термінових ремонтно-реставраційних робіт.

Орієнтовна сума – близько 15-ти млн. Якщо ці роботи не провести наступного року, ми можемо втратити картину, що є надбанням усього українського народу, наголошують в обласному управлінні культури і туризму. 

Пам’ятка архітектури національного значення – Михайлівська церква – також розташована на базі цього заповідника і теж потребує термінових ремонтно-реставраційних робіт.

Останні роботи проводили у кінці 80-х років XX століття. Для приведення її в належний стан та недопущення подальшої руйнації необхідно здійснити реконструкцію куполів та заміну гонти. Орієнтовна сума – 8 млн грн.

Як зазначив голова бюджетного комітету Верховної Ради Андрій Павелко

похвально, що у Рівненщини є стратегія. Тож він вважає за потрібне підтримати вказані пам’ятки.

Наші новини завжди можна знайти у Facebook та Telegram 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ілона Радзівіл

Ілона Радзівіл

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень