«Штаб-квартирі» рівненського «водника» виповнилось півстоліття

Півстоліття існує у Рівному музей історії НУВГП

Міністр енергетики Непалу, профільні міністри УРСР та імениті інженери, які будували дамби, ТЕС та ГЕС по всій території  колишнього Радянського союзу були випускниками рівненського водника.

У п’ятницю, 17 листопада, відбулось відкриття виставки раритетних матеріалів «Випускники університету та їх трудові досягнення», яка присвячена 50-річчю музею історії НУВГП.

Про виставку розповідає директор музею історії НУВГП Єва Філіпович, яка музей часто називає справжньою «штаб-квартирою»:

Я використала у цій виставці ті матеріали, які багато років лежали у підвалі університету. Також використані матеріали із архіву нашого. Нехай історія іде до людей. Хай рівняни знають, що, наприклад, третина Дніпра впадала в Криму. Хай люди знають, що випускники водника зробили для Донбасу. І чи ми не повинні повернути все це хоча б заради того, що зробили для країни ці випускники. А вони вчились і працювали, і творили для країни у  дуже важкий час.

Єва Філіпович тішиться тим, що серед експонатів музею є унікальні документи. А ще не так давно вдалось зібрати в одну виставку фото та відомості про усіх ректорів університету.

Зауважмио, що нова експозиція Музею історії Національного університету водного господарства та природокористування містить такі розділи: початковий період 1915-1922 рр.; ранній київський період 1922-1941 рр.; період ІІ Світової війни 1941-1945 рр.; післявоєнний період 1945-1959 рр.; ровенський період 1959-1991 рр.; роки Незалежності – з 1991 р.; сьогодення університету.

Музейна зала прикрашена портретами почесних професорів університету та кольоровими фото академічного містечка, виконаних фотохудожником Олександром Харватом.

Єва Філіпович розповіла, що у 2013 році над музеєм історії НУВГП нависла загроза його фактичної ліквідації. Прийдешнє керівництво, перебудовуючи структуру університету, в приміщенні, де розміщена сучасна музейна зала, запланувало розмістити інститут заочного та дистанційного навчання. Виселення музею невідомо куди і не зрозуміло із яким обладнанням призвело б до його знищення як такого. Новий музей без команди свідомих виконавців робіт, без належного фінансування, придбання нового обладнання, оформлення інтер’єру та експозиційних вітрин – просто неможливий…

У 2015 році завдяки тривалій науково-пошуковій роботі музею університет відзначив сторіччя з дня свого заснування.

Сьогодні музей історії НУВГП працює в звичному режимі. Екскурсії проводяться щоденно з 10.00-13.00 та 14.00-16.00, крім вихідних та святкових днів. Проте за попередньою домовленістю музей приймає відвідувачів і у вихідні. Оглядова екскурсія триває близько години, тематичні екскурсії під лекції з історії науки та техніки – до 1,5 години. Маршрут екскурсії – 30 метрів. Загальна площа музейної зали становить 94,5 м2. В експозиції демонструється близько 500 одиниць зберігання з музейного фонду, котрий ще знаходиться на стадії вивчення, систематизації та обліку.

Вхід до музею безплатний.

Музей історії НУВГП є своєрідною «штаб-квартирою» «Клубу випускників». Як зазанчила Єва Філіпович, зустрічі випускників усіх років розпочинаються із відвідування музейної зали, де випускники уявно повертаються в роки своєї студентської юності, діляться власними спогадами про життя і навчання у «воднику» та слухають розповідь представників ректорату про сучасний стан справ університету.

Нагадаємо, навчальний заклад засновано у 1915 році в місті Києві. З 1959 року переведено до Рівного як Український інститут інженерів водного господарства.

У 1955 році інститут отримав статус Української державної академії водного господарства. У 1998 році на базі закладу та Рівненських державних автотранспортного і текстильного технікумів створено Рівненський державний технічний університет, а у березні 2002 року перейменовано на Український державний університет водного господарства та природокористування.

У травні 2004 року навчальному закладу присвоєно статус Національного університету водного господарства та природокористування.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень