Неправильне нарахування стажу: у чому проблема і як не лишитися без пенсії

Здавалося б, працюєш офіційно і стаж потроху «капає». Але…

Українці, які до старості не напрацювали й 15 років трудового стажу, вже цього року можуть залишитися взагалі без пенсій. Саме з цієї причини до підрахунку власного стажу треба ставитися дуже серйозно – помилка може дорого обійтися, кажуть фахівці.

Як перевірити дані й виправити помилку, розповіли у Пенсійному фонді Київської області.

Спеціалісти пояснюють, що у ПФУ сформована і постійно поповнюється унікальна база даних про всіх застрахованих осіб. До Реєстру внесена інформація про трудовий стаж громадян.

На кожну застраховану особу створюється персональна електронна облікова картка з унікальним номером, в якій накопичується чимало важливої інформації. Саме на основі цих даних українцям нараховують всі соціальні виплати, в тому числі субсидії та пенсії.

Якщо страхувальником подається звіт із помилками, то застраховані особи цього страхувальника втрачають стаж і дані про нараховану заробітну плату за цей період, пояснили в Пенсійному фонді.

Як перевірити, чи зарахували вам увесь стаж

По-перше, подивіться у трудову книжку.

Кожен працівник має право цікавитися веденням книжки у відділі кадрів чи у бухгалтера. Це особливо важливо для тих, хто почав трудову діяльність до 2004 року і кому трудовий стаж буде зарахований як страховий.

Вивчіть усі записи у трудовій книжці. Чи збігаються вони із вашою реальною трудовою діяльністю, чи немає там виправлень?

Якщо є, важливо якомога швидше звернутися до ваших нинішніх чи колишніх роботодавців, аби вони надали офіційний документ про те, коли і на якій посаді ви працювали. Бо навіть незначне виправлення у трудовій книжці (наприклад, у даті наказу про зарахування вас на роботу) може призвести до того, що вам не зарахують увесь час роботи на цьому місці і доведеться пройти довгий шлях, щоб довести свою трудову діяльність.

По-друге, перевірити свій страховий стаж можна онлайн – на порталі електронних послуг Пенсійного фонду. Втім, спершу треба пройти реєстрацію:

щоб користуватися цим порталом, потрібно або створити свій електронний підпис, або отримати реєстраційний код у відділенні Пенсійного фонду. Ця процедура потребує трохи часу  і зусиль.

Третій (і найпростіший) варіант: зверніться до інспектора Пенсійного фонду, який має доступ до порталу і зможе буквально за кілька хвилин видрукувати інформацію про ваш стаж.

При собі обов'язково треба мати паспорт та ідентифікаційний код платника податків. Ви також зможете поставити працівникові фонду питання, в тому числі й про те, чи сплачує ваш роботодавець за вас страхові внески.

У довідці буде повна інформація про сплату страхового внеску та кількість років, місяців і днів страхового стажу на момент звернення.

Джерела: BBC Україна, Today.ua

Наші новини у Telegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень