Розмір пенсій в Україні суттєво зменшиться. Виною тому – демографічна криза

Щороку ситуація з виплатами погіршуватиметься і зовсім скоро може стати критичною

Вже до 2030 року розмір пенсій в Україні скоротиться у 1,5 раза - через посилення демографічної кризи.

Щороку кількість найманих працівників, із чиїх зарплат ідуть відрахування єдиного соціального внеску (ЄСВ) до Пенсійного фонду, зменшуватиметься, а число пенсіонерів навпаки – зростатиме.

Про це повідомляє «Главком» із посиланням на главу Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) Тимура Хромаєва.

Ніхто не може гарантувати, що пенсія першого рівня (чинна виплата. – ред.) через демографію не буде зменшуватись, адже вона залежить від того, скільки громадян, які працюють, відраховують на пенсії, на покриття витрат пенсіонерів.

 

А кількість пенсіонерів у нас зростає, тому пенсія першого рівня буде зменшуватися, – заявив фінансист.

Тимур Хромаєв

Яким буде розмір другої пенсії?

Коефіцієнт заміщення (тобто відсоток від останньої зарплати, який можна отримувати на пенсії) становить 30%.

Це означає, що громадянам, які отримують зарплату в розмірі $1 тис. після виходу на пенсію держава виплачує $300. Однак до 2030 року цей коефіцієнт знизиться на третину - до 20%.

Тому нам необхідно впроваджувати другий рівень для того, щоб він дав можливість додати додатковий ресурс для пенсіонерів.

 

На пенсії люди вже з 2030 року отримуватимуть не $300, а $200 і плюс ті $200, що накопичили, і всього разом виходить $400. Зараз пенсія одна – $300, а буде два рази по $200, – пояснив Хромаєв.

Друга пенсія у кожного буде різною, залежно від заробітної плати і терміну її накопичення.

Водночас ті, хто з розумом користуватиметься цією системою, зможуть накопичити значні кошти. До прикладу, з зарплатою у тисячу доларів українець зможе отримувати щомісяця не менш як 200 доларів із власних накопичень у період із 60 до 80 років. І це – не враховуючи «першої» пенсії, яку виплачуватиме держава.

Щоправда, при цьому протягом всього часу роботи потрібно буде приблизно ті ж 200 доларів відкладати на спеціальному рахунку.

Де братимуть гроші?

Є два варіанти. Перший передбачає, що українцям доведеться платити додатковий внесок на пенсії.  Другий варіант – забрати частину податку на доходи фізосіб (2%) і частину Єдиного соцвнеску (2%).

Це, як каже колишній міністр соцполітики Андрій Рева, стане відчутним ударом по солідарній пенсійній системі. Нагадаємо, що Пенсійний фонд і зараз перебуває у кризовій ситуації: 2020-й для ПФУ завершився із «дірою» у 13,2 млрд грн. Водночас план надходжень недовиконали на 19,5 млрд грн.

Андрій Рева

З урахуванням звільнення частини українців від ЄСВ й урізання фінансування, це - шлях до банкрутства солідарної пенсійної системи, переконаний Рева:

Не можна урізати доходи й підвищувати разом із тим витрати.

 

Як збільшити доходи? Це може бути підвищення мінімальної й основної зарплат, детінізація. Обов'язково повинні бути найжорстокіші заходи щодо тих, хто наймає людей і не оформлює їх на роботу, – розповів ексміністр соціальної політики.

Отже, зібрані гроші відкладатимуть на рахунки спеціального фонду. У перший рік - за зарплати у 10 тис. грн - збиратимуть по 400 грн на місяць.

Наші новини у Telegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень