Наслідки ми ще не відчули: на скільки війна вдарила по кишені пересічного українця і чого чекати в майбутньому?

Експерт оцінив втрати громадян, у яких вціліло житло і ніхто з родичів не загинув

Коли говорять про втрати бюджету, економіки та інфраструктури, то експерти часто вимірюють якісь теоретичні фактори, які були закладені у прогноз щодо зростання ВВП чи інших макроекономічних показників.

Коли ж йдеться про втрати простих людей, то тут складно вивести якусь середню цифру, адже у когось згорів будинок, підірвано машину та загинула сім'я, а хтось просто втратив роботу.

Втрати цих двох людей відрізняються. Але загалом є методи, які допомагають оцінити середні втрати громадян.

Аналітик компанії «Центр біржових технологій» Максим Орищак:

Для того, щоб зрозуміти вартість війни кожному українцю, потрібно подивитися на динаміку доходів, рівень бідності та рівень безробіття населення.

«За різними оцінками, останніми роками реальний рівень бідності в Україні коливався в межах 30-50%. За межею бідності жили як мінімум 50% населення», – каже експерт

За його словами, за показниками офіційних опитувань, 67% українських домогосподарств відносять себе до категорії бідних, лише 1% – до представників середнього класу. А на питання про доход, який дозволяє вважати себе представником середнього класу, 71,3% відповідали, що потрібна сума понад 22 тис. грн. на місяць.

Ми розуміємо, що у дуже малої кількості людей були такі доходи

Фото ілюстративне. Джерело - visnyk.lutsk.ua.
Фото ілюстративне. Джерело - visnyk.lutsk.ua.

Доходи вниз, ціни вгору

Експерт каже, що поки що українці ще не відчули на собі всі наслідки війни. Адже НБУ стримує курс, а держава намагається виплачувати усі соцвиплати вчасно.

За умови, що гривня стабільна, інфляція поки що стримана, а люди, які залишилися в країні своєчасно одержують заробітні плати та пенсії, втрати більшої частини населення становлять до 20% звичного доходу.

На думку Орищака, загалом найбільше від війни постраждає так званий середній клас. Ці люди найбільше втрачають від будь-якої кризи.

Прогноз на майбутнє

Заробітні плати в країні зростати не будуть у найближчі кілька років як мінімум. Найбільші втрати зазнають ті, у кого був дохід вищий за середньостатистичний. Заплатять саме вони втратою доходу від бізнесу, втратою доходу від основної роботи.

Високих зарплат в Україні найближчим часом не буде.

Джерело: Сегодня

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень