Навіщо пандус та інклюзія? У Рівному відбувся Духовний ранок (10 ФОТО)

І трохи про «нескорених»

Інклюзивне суспільство – головна тема четвертого Духовного ранку в Рівненській обласній державній адміністрації.

Нагадаємо, захід відвідує духівництво, влада, депутати. Цього разу до них долучилися керівники соціальних та інклюзивних центрів, а також спортсмени.

Присутній на заході учасник IV Ігор Нескорених Андрій Усач.

Сам березнівчанин, чемпіон зі стрільби з лука, не має ніг. Пересувається за допомогою протезів і каже, що після поранень на Донбасі не хотів жити:

- У тих, хто повернувся звідти, немає права жити тільки для себе. Хочу і можу допомагати іншим, які зневірилися. Звичайно, кажу про те, що у моїх силах. Люди часто шукають винних у своїх проблемах, але це не те, чим треба займатися.

 

Таким людям треба допомагати й показувати приклади. Їм треба пам’ятати: якщо є бажання, то всього можна досягти. Коли я лежав у госпіталі після тяжких поранень, отриманих в аеропорту, то мені до рук потрапила автобіографія Ніка Вуйчича. Коли я її дочитав до кінця, то проаналізував свою ситуацію і зрозумів, що я, на відміну від нього, набагато більше маю. І у фізичному плані теж. То чому маю здаватися?!

Підтримав Андрія Усача й чемпіон України Віталій Попок, майстер спорту України міжнародного класу з настільного тенісу серед спортсменів з порушеннями опорно-рухового апарату.

Нині чоловік пересувається в інвалідному візку. Чоловік стверджує: суспільство ще не до кінця зрозуміло, що люди з інвалідністю – його частина:

- Знаєте, розкажу вам показову ситуацію. Мій друг будував собі будинок і облаштував там пандус. А його сусіди питають: "Навіщо?". Ну, друг мій відповідає: «Товаришу моєму, який на візку пересувається, йому буде зручно до мене заїжджати».

 

Це показова ситуація, бо не всі розуміють такого простого моменту, як облаштування пандуса. Не розуміють, що це зручно. Не розуміють, що ми – частина суспільства.

Тим часом керівництво області резюмує: робить усе можливе для того, щоб розвивати інклюзію.

От що говорить заступник голови обласної державної адміністрації Світлана Богатирчук-Кривко.

- Я добре пам’ятаю початок 90-х років, коли ми з учнями 23-ї школи вперше поїхали за кордон. Старшокласники їздили в аналогічну школу у Франції. І там діти з-поміж усього зауважили, що у тамтешньому навчальному закладі багато дітей у візочках, або із хворобою Дауна. Наших дітей це вразило і вони буле певні, що у нас таких немає.

 

За радянських часів таких і дітей, і дорослих просто ізолювали в інтернатах. Суспільство собі жило і вважало, що таких людей взагалі не існує, тому що ту дитину, яка мала глибоку інвалідність, відправляли назавжди до закритих закладів. І лише тепер ми знаємо, що у нас в області понад 70 тисяч людей з інвалідністю. І для них зовсім не пристосоване це суспільство у плані інфраструктурному, соціальному та духовному.

 

Ми, як влада, сьогодні багато робимо. Починаючи від облаштування пандусів і закінчуючи змінами на законодавчому рівні. Вчора, наприклад, у Верховній Раді голосували за законопроект про безбар’єрне суспільство. Ми створюємо інклюзивно-ресурсні центри для дітей, хоспіси, розвиваємо інфраструктуру, але дуже потребуємо допомоги духівництва. Взагалі вчитель повинен бути й психологом. І вчителю теж треба підтримка. І це правда, коли кажуть, що від доброго слова багато залежить.

 

Тож нині духовної підтримки потребують і педагоги, і люди з особливими потребами. Треба розуміти, що лікарі і вчителі – це одне. Але якщо все доповнити духовним, то, звичайно, людина і фізично, і духовно буде добре почуватися.

Голова Рівненської ОДА Олексій Муляренко резюмував: нині в області усі заклади зводять за новими будівельними нормами, які передбачають обов’язкове облаштування інклюзивного простору.

- Ті приміщення, що нам залишилися у спадок ще з радянських часів, нині переробляють. Все облаштовуємо так, щоб там було комфортно людям з особливими потребами, – резюмував голова ОДА.

П'ятий Духовний ранок у РОДА запланували провести 2 січня. Говоритимуть про Різдво.

Наші новини у Тelegram. Номер у Viber063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень