Кілька тисяч з власної кишені: чорнобильці обурюються новій системі видачі санаторних путівок

Кажуть, це непосильні суми

Напередодні 31 річниці з дня аварії на ЧАЕС у Рівненській ОДА керівництво області традиційно зустрілося із чорнобильцями Рівнещини.

Постраждалі порушували питання стосовно харчування дітей, пенсій, соціальних виплат, житла для чорнобильців та навіть проїзду.

Адже, як нарікають ліквідатори аварії на ЧАЕС, перевізники маршруток Рівне-Здолбунів відмовляються возити їх безкоштовно.

Оскільки йдеться про 120 людей, керівництво області пообіцяло провести переговори з перевізником.

Нарікали чорнобильці і на нову систему видачі санаторних путівок, відповідно до якої за путівку, яка коштує більше 5-ти тисяч гривень, різницю необхідно доплатити з власної кишені. Для чорнобильців це непідйомні суми, говорить учасник ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС Віктор Ольховик:

- З березня по вересень немає ні одної. І ціна зовсім інша. Друге недолуге питання, яке не вивчене – це доплата людей з власної кишені. В «Червону калину» треба доплатити шість чи сім тисяч гривень. Не знаю, скільки людей дасть згоду викласти півтори-дві тисячі, або три-чотири тисячі, коли треба і п’ять тисяч на лікування, яке вони отримають восени.

Нині за такою схемою пролікувалося лише 8 чорнобильців.

Вимагають ліквідатори в обласної влади звернутися до керівництва держави стосовно житла, адже люди перебувають в чергах десятками років, і йдуть з життя, так і не отримавши гарантовану державою оселю. До речі, нині у черзі на житло перебуває понад 2 тисячі чорнобильців області.

За останні 10 років ліквідаторам на Рівненщині закупили 75 квартир, пік закупівель припав на 2013-2014 роки. 

Усього нині на Рівненщині проживає понад 340 тисяч постраждалих внаслідок катастрофи, із них близько 4-х тисяч – ліквідатори та понад 105 тисяч потерпілих дітей.

Для забезпечення соціальних гарантій громадянам, що постраждали внаслідок катастрофи, торік використано майже 200 млн грн, за 1 квартал поточного року – майже 40 млн грн.

Нині середній вік чорнобильців становить понад 70 років.

Нагадаємо, торік Радіо Трек оприлюднив ексклюзивний матеріал, за результатами зустрічі із Максимом Кременем – людиною-легендою. З тим, хто запускав ЧЕАС. Хто попереджав, що реактор – вибухне.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ілона Радзівіл

Ілона Радзівіл

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень