Гройсман домігся здешевлення газу для мешканців Рівненської області уже з травня

Уряду вдалося достукатися до керівництва НАК «Нафтогаз України» у питанні зменшення вартості газу для населення

Вже із травня від нинішньої ціни відмінусують 300 гривень. Урядовці переконані, що це - лише початок, адже, зважаючи на сприятливі тенденції на світових ринках, вартість блакитного палива буде і надалі падати.

«Коли «Нафтогаз» як монополіст починає використовувати своє ексклюзивне становище і крутити цим питанням, враховуючи лише свої комерційні інтереси, то це - ненормально...

 

Я радий, що вистачило здорового глузду для того, щоб зробити заяву, що з 1 травня ціна на газ буде зменшена на 300 гривень за тисячу кубів. Це гарний початок для подальших знижень, відповідно до знижень цін, які відбуваються на міжнародних ринках», – прокоментував ситуацію Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

Попри згадані позитивні світові тенденції, державна компанія «Нафтогаз України» намагалася уникнути зменшення вартості газу для українців, зокрема і для жителів Рівненщини. При цьому українські підприємства уже закуповують паливо для своїх виробничих потреб за меншою ціною. Газовий монополіст шукав способів відтермінувати виконання Постанови №293, якою уряд іще 3 квітня 2019 року зобов’язав «Нафтогаз» продавати газ населенню дешевше.

Відповідно до документу, уряд зобов’язав державну компанію НАК «Нафтогаз України» з травня знизити ціни на газ для населення. Задля цього були усі підстави – і юридичні, і економічні. Головний аргумент Кабміну – якщо промисловість купує блакитне паливо дешевше, населення не може платити більше. Отож, у разі невиконання газовим монополістом рішення уряду Володимир Гройсман заявляв про можливу відставку голови «Нафтогазу» Андрія Коболєва.

«Це другий раз, коли я поставив жорстку вимогу перед «Нафтогазом» (щодо зниження ціни на газ – Прим.ред). Третього разу не буде. Тому нехай працюють на країну і збільшують видобуток українського газу, хай шукають дешевший газ по всьому світу, щоб українці отримали його дешевшим», – зауважує Гройсман.

Зрештою, у понеділок 22 квітня «Нафтогаз» таки ухвалив рішення про здешевлення газу. Нині розроблено новий механізм визначення регульованої ціни, який дозволяє не тільки уникнути підвищення вартості газу для населення та теплової генерації з 1 травня 2019 року, а й зменшити її до рівня 8247 грн за тисячу кубометрів (кінцева роздрібна ціна).

Механізм передбачає застосування такого підходу визначення вартості блакитного палива: якщо ринкова ціна газу для промислових споживачів є нижчою за встановлену в постанові Кабміном №867 від 19 жовтня 2018 року, то ціна для населення відповідно зменшиться. Якщо ж ринкова вартість газу для промисловості зросте понад визначену урядом межу, то ціна для населення залишиться на цьому рівні.

Сергій СИДОРУК.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень