Енергетика сонця, вітру та води: чи використовує Рівненщина ці ресурси (АУДІО)

Наскільки далеко нам до Європи

Як Рівненщина просувається до європейських стандартів у галузі альтернативної енергетики – Радіо Трек вирішило з’ясувати у черговій програмі з циклу «Європейський монітор» у нашому ефірі.

Виявляється, що Рівненщина кілька років поспіль займає чи не передові позиції серед областей України у питаннях енергоефективності.

 

Тобто, щороку в області фіксують скорочення використання енергоресурсів.

Однак, щодо відновлювальної енергетики ситуація значно гірша.

Відновлювані джерела – це вітроенергетика, сонячна енергетика, енергія води та біомаса. Вони можуть замінити від 5 до 30 млрд кубометрів природного газу на рік.

В Європі на кінець 2016-го року відновлювальні джерела енергії займали 46% від загальної структури енергетичних потужностей.

Україна ж досі лишається осторонь цього процесу. Хоча ми вже серед лідерів  на пострадянському просторі, однак ці результати - мізерні, порівняно з існуючим потенціалом.

Потенціалом Рівненщини може стати саме розвиток гідроенергетики, тобто, будівництво малих ГЕС.

Таку думку в ефірі Радіо Трек висловив один із гостей нашої програми засновник ГО «Рівненський кластер відновлювальних джерел енергії та енергоефективності» Віктор Бегей.

Каже, на сусідній Житомирщині у цьому напрямку активно працюють. Сім станцій уже побудували, на черзі ще кілька. Натомість, на Рівненщині – поки жодної.

При цьому у Рівненській області діє обласна програма, розрахована до 2025 року. Про це розповіла ще одна гостя нашого ефіру - заступник начальника управління енергетики та енергоефективності обласного департаменту ЖКГ, енергетики та енергоефективності Ганна Пахнюк.

За її словами, ця програма, серед іншого, передбачає кредитування, або ж часткове їх відшкодування для тих, хто захоче побудувати, приміром, сонячну електростанцію.

Однак, поки на цю програму не передбачили грошей.

При цьому кількість охочих продавати електроенергію за «зеленим» тарифом лише цього року зросла вдвічі.

Із такими намірами до «Рівнеобленерго» уже звернулися 80 заявників, повідомила речник компанії Алла Ліхачова. Здебільшого це власники сонячних установок. Охочих отримувати енергію від вітру поки немає.

Першим об’єктом на Рівненщині, який продаватиме електроенергію за «зеленим» тарифом у промислових масштабах, може стати спеціальна установка для видобутку біогазу, яку впродовж кількох років намагаються запустити на рівненському полігоні.

Між тим, за два роки 11% всієї електрики наша держава має виробляти із сонця, вітру й води.

 

Такі зобов’язання взяла на себе Україна, імплементуючи Директиву ЄС 2009/28/EC щодо впровадження відновлюваної енергетики.

Протягом наступних трьох років «зеленої» електроенергії в Україні мають виробляти на чверть більше. А електрики з біогазу стануть виробляти утричі більше. Про такі плани говорить Уряд у своїй «Стратегії з розвитку альтернативної енергетики до 2035 року», ухваленій у вересні торік.

Більше про перспективи Рівненщини у використанні відновлювальних ресурсів і про виклики, які стоять на шляху до цього – слухайте у записі програми «Європейський монітор», який ми подаємо нижче.

 

Ця публікація підготовлена в рамках проекту "Просування реформ в регіони" за сприяння Європейського Союзу (http://ec.europa.eu/europeaid), який реалізується Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій та "Європейською правдою".

Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю Радіо Трек і жодним чином не відображає точку зору Європейського Союзу.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ілона Радзівіл

Ілона Радзівіл

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень