Екзотичний сувенір з Танзанії: на Рівненщині виявили набезпечну хворобу

У Рівненській області є всі передумови для цієї хвороби

У Рівненському районі зареєстрований випадок завізної тропічної малярії. Про це повідомили у Рівненському обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

Хвора інфікувалась у Танзанії, де перебувала на початку липня. А коли повернулася додому вже почувалась зле й відразу звернулась за медичною допомогою. При обстеженні в її крові було виявлено малярійні плазмодії. Пацієнтці відразу призначили специфічне лікування, на сьогодні її стан задовільний.

Симптоми малярії:

Малярія – це тяжке захворювання, яке характеризується:

  • лихоманкою
  • головним болем
  • сильним потовиділенням
  • порушенням роботи нервової та інших систем організму

Часто відмічаються такі ускладнення як збільшення печінки на селезінки, анемія, жовтяниця, тяжкий перебіг може призвести до смерті хворого.

Зважаючи на те, що у Рівненській області є всі передумови для поширення малярії (наявність комарів роду Anopheles, стрімкі зміни клімату та глобальне потепління дозволяють збуднику хвороби розвиватись у тілі переносника при сьогоденних температурах повітря) нами було проведене комплексне епідеміологічне розслідування зазначеного випадку, з виїздом до хворої та обстеженням ймовірних місць розвитку всіх стадій малярійного комара, потенційне вогнище захворювання буде на контролі протягом наступних 3-х років.

Як убезпечити себе від захворювання:

Або, принаймні, полегшити його перебіг

  • При виїзді в країни, де є ризик її передачі, необхідно пройти курс хіміопрофілактики протималярійними препаратами, який, згідно з рекомендаціями ВООЗ, розпочинається за тиждень до поїздки, триває протягом всього терміну перебування та протягом 4 тижнів після повернення.
  • При подорожах варто захистити себе від укусів комарів (перебувати у приміщенням з протимоскітними сітками, користуватись репелентами та фумігаторами).

У разі щонайменшого нездужання після повернення з ендемічної щодо малярії країни потрібно негайно звернутись в медичний заклад, адже своєчасна діагностика і лікування дозволять зберегти ваше здоров’я та життя.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Діана Білоус

Діана Білоус

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень