Де на Рівненщині найбільш брудні водойми і повітря (ІНФОГРАФІКА)

Лабораторний центр відобразив зібрані дані на карті

Рівненський обласний лабораторний центр представив картографування Рівненської області на підставі систематизованих в розрізі районів даних спостережень за окремими факторами середовища життєдіяльності людини.

Санітарно - гігієнічна оцінка територій ґрунтувалась на результатах досліджень, які були проведені у 2017 році.

Моніторинг здійснювався:

  • за якістю питної води, що споживає населення;
  • за станом води поверхневих водоймищ в місцях відпочинку та проживання;
  • за станом забруднення шкідливими речовинами атмосферного повітря;
  • за станом забруднення ґрунтів населених пунктів;
  • за рівнем шумового забруднення населених місць;
  • за рівнем радіаційного забруднення.

Стан безпеки проживання населення в районах та окремих містах оцінювався за п’ятибальною системою: «відмінний», «задовільний», «посередній», «незадовільний» та «критичний». Фахівці лабораторного центру пояснюють, що таке формулювання не є гігієнічною чи медико-екологічною класифікацією, а є суто умовною оцінювальною шкалою.

Порівняно і багатьма іншими містами України, Рівне є містом із дуже незначним рівнем забруднення. Але відносно смт Зарічне негативних чинників довкілля, які впливають на здоров’я у Рівному  значно більше.

Щодо стану питної води, лабораторний центр зазначає:

Найбільший відсоток досліджених проб питної води, які не відповідали санітарним вимогам, спостерігався в Корецькому та Сарненському районах.  

Щодо стану води поверхневих водоймищ, то за 2017 рік у Рівному з оз. Басів Кут щотижнево проводились лабораторні дослідження води і жодного разу якість її не відповідала за всіма показниками безпеки.

В Костопільському районі вода р. Замчисько не відповідала вимогам санітарних норм у 83% випадках за санітарно – хімічними та 77,5% - за мікробіологічними показниками.

Понад 30% досліджених проб води поверхневих водоймищ, відібраних в місцях масового відпочинку населення Гощанського району, також мали відхилення. 

Значно краща якість води з поверхневих водоймищ спостерігалась у Корецькому та Острозькому районах.

Щодо забруднення атмосферного повітря, минулого року перевищення гранично допустимих концентрацій  шкідливих речовин фіксувались в містах Рівне, Сарни, Костопіль, Березне, смт Гоща та Рокитне та в с. Маслянка Млинівського району.

Найбільш забруднене повітря спостерігалось у м. Костопіль, через надмірну концентрацію в ньому формальдегіду і сірчистого ангідриду; в м. Сарни, де було виявлено перевищення у середньодобових пробах пилу, діоксиду азоту, сірчистого ангідриту та формальдегіду; в м. Рівне, де виявлено перевищення ГДК формальдегіду, фенолу та діоксиду азоту.


Бактеріальне забруднення ґрунту в 2017 році виявлено в Березнівському та Радивилівському районах. Значна кількість проб ґрунту, забрудненого яйцями гельмінтів, припадає на Дубенський, Острозький, Радивилівський, Сарненський райони та м. Рівне.

Значна кількість територій області використовується для зберігання непридатних для використання пестицидів та забруднюється через неналежне поводження з ТПВ в місцях їх видалення.

Найбільший вплив шуму зазнало населення міст Рівне та Сарни. З меншими рівнями звуку, але у значній кількості досліджень фіксувались перевищення шуму в містах Здолбунів, Костопіль та Острог, в селищах міського типу Володимирець, Гоща та населених пунктах Рівненського району.
 

Відносно «тихими» були селища міського типу Рокитне, Зарічне і Млинів, міста Березне, Вараш та Радивилів, в яких перевищення допустимих рівнів шуму не реєструвалось або було незначним.


 

З харчових продуктів найбільш забрудненим, за результатами радіаційного моніторингу, є молоко. У трійку лідерів за рівнем його забруднення цезієм-137 увійшли Рокитнівський, Дубровицький та Зарічненський райони.

За результатами комплексної санітарно - гігієнічної оцінки відмітку «відмінний» не отримав жоден із районів області.

До територій із «задовільною» оцінкою увійшли такі райони: Дубровицький, Демидівський, Зарічненський, Корецький, Млинівський, та Рокитнівський.
 

Статуси «незадовільний» та «критичний» не отримав жоден з районів.

Проте у трійці найбільш забруднених територій із незадовільною оцінкою щодо ймовірних ризиків для здоров’я населення опинились міста Рівне, Костопіль та Сарни.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень