Через ботулізм у Рівному померли путін та шойгу

Війна призвела до суттєвого стрибку захворюваності на інфекційні хвороби

На Рівненщині підтверджено черговий випадок ботулізму. За п’ять місяців цього року в області зафіксовано 6 підтверджених випадків хвороби, хоча за весь 2021 рік таких було тільки 3.

Головний санітарний лікар Рівненщини Роман Сафонов повідомив про смерть двох мишей у лабораторії, які отримали сироватку з крові хворої жінки, що й підтвердило наявність у неї ботулізму. Наведемо його допис про жінку з Рівненського району:

Власне, і без лабораторних досліджень лікарці за клінічною картиною та епідемічним анамнезом було одразу зрозуміло, що це ботулізм.

 

Під час війн, якщо лише вони не скороминучі, інфекційні хвороби завжди «підіймають голову»: чи то через неможливість забезпечення елементарних гігієнічних потреб, брак якісної питної води, посилені міграційні процеси або через вживання зіпсованих продуктів (бо ж зубожіння - незмінний супутник воєнних дій). От і на Рівненщині, ще пів року не минуло, а вже маємо шостий випадок ботулізму.

 

Наприкінці весни — початку літа територія нашого Центру особливо радує душу квітучою рослинністю, завдяки постійній увазі моїх дбайливих колег. Тому із задоволенням прогулявся з дружиною до «біотерористичної» лабораторії, де вона і констатувала смерть путіна та шойгу - білих мишей, які отримали сироватку крові від хворої.

 

Поки вона повідомляла про цю прикрість завідувачці, поїла та годувала прогнозовано виживших старого Джо із Борисом, я тирив квіти з клумб і шукав в інеті пристойну інфографіку по ботулізму, яка б супроводжувала офіційне повідомлення

Ось ця інфографіка:

На Рівненщині з початку року зареєстровано 6 випадків захворювання на ботулізм (за весь 2021 рік - 3 випадки). Серед захворілих чотири жінки (26, 41, 47 та 70 років) та два чоловіки (25 та 32 років).

Всі захворілі вживали страви домашнього приготування, зокрема м’ясні консерви (у 3-х випадках), консервовані огірки, в’ялену рибу, смажену рибу. Хворі із м. Рівне, сіл Рівненського району, селищ міського типу Томашгород та Млинів. Випадки реєструвались у лютому (1 випадок), травні (3 випадки) та червні (2 випадки).

Задля запобігання захворюванню необхідно уникати споживання:

  • в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби;
  • м'ясних та грибних консервів;
  • консервів домашнього виробництва;
  • продуктів, які зберігали та/або транспортували належним чином;
  • продуктів в якості яких ви сумніваєтесь.

Звертайте увагу на такі симптоми, які можуть свідчити про захворювання на ботулізм:

  • порушення близького зору — ви не можете читати текст, але добре бачите предмети;
  • сильно виражена сухість у роті;
  • важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);
  • підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;
  • запаморочення;
  • короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім — стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп);
  • ураження м’язів шиї та кінцівок.

За найменшої підозри на ботулізм негайно зверніться до лікаря!

Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості перебігу захворювання.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень