Активісти Рівного заявляють про мільйони на озеленення, якого нема? (ФОТО)

І пропонують докорінно змінювати стратегію

Фото Радіо Трек.

Комунальники, активісти та експерти у Рівному розробили програму озеленення міста. Її затвердили наприкінці грудня торік.

Впродовж найближчих п'яти років програмою передбачено сторення

обліку зелених насаджень,

 

Ради озеленення Рівного та нового рекомендованого переліку рослин,

 

здійснення формувальної та санітарної рубок,

 

лікування та профілактику хвороб дерев,

 

навчання для міських служб.

Фото Назарія Поліщука. Так торік почистили дерева біля управління лісового господарства після інциденту з обваленим деревом у парку Шевченка.

Формально за реалізацію багатьох пунктів проекту відповідає трест зеленого господарства, роботу якого курує міське управління ЖКГ.

Оксана Майборода. Фото Рівне вечірнє.

Уже цього сезону комунальникам варто шукати місця для посадки нових дерев та кущів, а також змінювати методи догляду за насадженнями, вважає ініціатор створення програми Оксана Майборода:

- Трест зеленого господарства у нас в місті займається вуличними деревами, парками та скверами, тамтешніми насадженнями. І щороку на це вони витрачають мільйони.

 

Наприклад, у 2018 році за 9 місяців їм виділили 9 млн гривень, і у цей рік лише 200 чи 300 тисяч витратили на озеленення міста. Тобто депутати виділяють на це підприємство кошти, з бюджету територіальної громади.

 

І виходить, що ми платимо за погіршення стану озеленення.

За підрахунками експертів,

у Рівному площа зелених насаджень – понад 504 га.

Активісти сподіваються, що до 2023 року ця площа зросте. У цьому можуть допомогти й голови ОСББ, які можуть займатись озелененням на прибудинкових територіях.

Леонід Шуміло дивиться на Вас. Фото зі сторінки Леоніда у соціальній мережі Фейсбук.

Спільні зусилля допоможуть адаптуватися до змін клімату (в умовах глобального потепління) та створити здорове середовище в місті, вважає науковець Леонід Шуміло:

- Для того, щоб понизити температуру поверхні землі в місті зі щільною забудовою, як у Рівному, необхідно висаджувати трохи більше вегетативної рослинності: вона дуже швидко поглинає, і дуже швидко віддає тепло. В результаті це призводить до покращення стану навколишнього середовища та покращення самопочуття громадян.

Це теплова карта середньої температури в Рівному влітку 2018 року. Науковець Інституту Космічних Досліджень ДКА та НАНУ Леонід Шуміло, презентував рівнянам результати дослідження стану озеленення Рівного за супутниковими показниками. І каже, що температур

А от відсутність вегетації породжує зростання температури поверхні землі, погіршення якості землі, повітря та води.

Зі слів Леоніда Шуміло, нещодавно подібніпроблеми вирішували у столиці.

Там розробили електронний додаток, який, за результатами різних досліджень (в тому числі й з супутників – авт.), підказує, де та які рослини краще висаджувати.
 

А от за словами керівника міського об’єднання парків культури та відпочинку Андрія Черепанова,

Галина Кульчинська та Андрій Черепанов (директор Об'єднання парків міста). Фото Радіо Трек.

ситуація  з озелененням в місті не найгірша:

- Дослідження, яке презентував Леонід Шуміло, цікаве. Але воно ґрунтується виключно на процесі вегетації, і тут жодного слова нема про ґрунти. Рівне – зелене місто. У нас єдиний мінус – ми не проводимо досліджень землі та апробації рослин.

 

Тобто, в першу чергу, варто аналізувати і складові ґрунту, аби підбирати правильні дерева, і дивитися на самі дерева та кущі. Бо є такі дерева, що виснажують землю, а є такі, що мінералізують її. І якщо проведені дослідження мають позитивні результати, то лише тоді можемо користуватись космічними даними та на основі усього підходити до питання озеленення міста.

 

Звичайно, у нашій роботі є помилки, і якби створили Раду озеленення міста і ми спільно б працювали, то ситуація покращилася б.

Нагадаємо, Громадська ініціатива «Сад історій» оголосила збір 100 тисяч гривень для купівлі 30 дерев. Восени вони реалізували перший демонстраційний проект озеленення на вулиці Симона Петлюри, що навпроти Будинку вчених. Там посадили платан та ряд кущів. Цього року подібну традицію хочуть продовжити.

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень