10 варіантів перших страв на Різдвяний піст

Як урізноманітнити пісне меню?

28 листопада розпочинається Різдвяний піст. Сьогодні ми зупинимося на приготуванні перших страв, які можна їсти у суворий піст, оскільки всі вони готуються навіть без рослинної олії. 

Грибна окрошка 

Сушені гриби підготуйте, відваріть, остудіть і дрібно поріжте. Окремо відваріть картоплю, наріжте дрібними скибочками, нашаткуйте солоні огірки, цибулю, додайте дрібно нарізану зелень, все перемішайте, посоліть, залийте квасом. 

Юшка з гречаною крупою 

Взяти 2 картоплини, 1 морквину, петрушку, невелику головка часнику, цибулину, 0,5 склянки гречки, зелень. 

Овочі відварити. Коли буде готова картопля, додати гречку. Варити до готовності крупи, прикрасити дрібно нарізаною зеленню. 

Юшка з картоплею 

Візьміть 4 великих картоплини, морквину, корінь петрушки, 3 головки цибулі, півголовки часнику, лавровий лист, перець горошком, 4 помідори, пучок городньої зелені. 

Цибулю нашаткуйте і опустіть в каструлю з окропом, потім покладіть моркву і петрушку, нарізані кружальцями, лавровий лист і перець. Картоплю очистіть і натріть на дрібній тертці. Отриману кашку із соком влийте в киплячу юшку. Заправте дрібно нашаткованим часником і дрібно нарізаними помідорами. 

Розсольник 

Підготуйте 3-4 солоних огірки, 1 картоплину, 1 морквину, 1 ріпу, 0,5 склянки рису, корінь петрушки, 2 цибулини, зелену цибулю, 3 лаврові листки, пучок кропу, пучок петрушки. 

Картоплю наріжте кубиками і опустіть в каструлю з окропом. Моркву і петрушку нашаткуйте і покладіть у каструлю, слідом за ними ріпу, нашатковану соломкою. Зелень цибулі-порею дрібно наріжте і покладіть в розсольник. Білий стрижень порею нарізати дуже тонкими кільцями і теж покласти в суп.

Огірки очистити від шкірки, дрібно порізати і покласти їх у розсольник. Каструлю зніміть з вогню, додайте дрібно нарізану зелень і дайте настоятися під кришкою. 

Розсольник з гречаною крупою 

Налити в каструлю трохи води, очищені і нарізані скибочками солоні огірки, нашатковану моркву, цибулину, корінці петрушки, селери і під кришкою тушити хвилин 15-20. Додати скибочки картоплі, лавровий лист, запашний перець, потрібну кількість окропу, 2 ст. ложки гречки і варити до готовності. Заправити огірковим розсолом за смаком і прокип'ятити. 

Суп гороховий швидкого приготування 

Промитий і просушений горох подрібніть на кавомолці. На дві порції - приблизно одна кавомолка. Зваріть овочевий бульйон з моркви і картоплі. Овочі протріть. У киплячий бульйон поступово всипте порошок з гороху, безупинно помішуючи. Прокип'ятіть до загусання. Подавайте до столу, посипавши зеленню, з житніми сухариками (краще з "Бородинського" хліба). 

Капусняк з грибами 

Відварити 100 г білих грибів, додати дрібно нарізані 2 морквини, 1 ріпчасту цибулину. Посолити. Варити до м'якості в невеликій кількості води.

Нарізати 0,5 кг свіжої білокачанної капусти і поставити варити в окремій каструлі. Коли гриби і морква стануть м'якими, покласти їх у каструлю з капустою. Додати 2 столові ложки геркулесу. Заправити столовою ложкою томатної пасти. Прокип'ятити. Зняти з вогню, додати зелень. 

Капусняк з грибами і квашеною капустою

500 г квашеної капусти, 25 г сухих білих грибів, 2 цибулини, 2 картоплини, 1 морквина. Візьміть також 1 корінь петрушки, 3 лаврових листки, 1 головку часнику, 2 ст. ложки сушеної кропиви, перець-горошок.

Підготовлені та вимочені гриби відваріть. У грибний бульйон опустіть нарізану кубиками картоплю і дрібно нашатковану цибулю. Додайте нарізані кружальцями моркву і корінь петрушки, запашний перець і лавровий лист.

Квашену капусту промийте, відіжміть і також опустіть в каструлю. Як тільки картопля звариться, зніміть каструлю з вогню. Готовий капусняк заправте розім'ятим часником. 

Наступні супи можна готувати, коли дозволяється вживати в їжу олію. 

Манний суп 

3 ст. ложки манної крупи, 5 картоплин, 7 склянок води, 4 ст. ложки оліії, чорний перець, сіль і петрушка. 

Манну крупу обсмажте на олії, залийте водою і посоліть. Доведіть до кипіння і опустіть нарізану дрібними кубиками картоплю. Перед подачею на стіл заправте суп перцем і посипте зеленню петрушки. 

Горіховий суп 

Приготуйте 1 картоплину, 2 головки ріпчастої цибулі, 2 морквини і 1 корінь петрушки. Також буде потрібно 300 г капусти, 200 г буряка, 6 волоських горіхів, 1 ч. ложка лимонного соку. 

Нарізану кубиками картоплю, нашатковану цибулю, моркву і корінь петрушки, нарізані кружальцями, залийте окропом і варіть. Наріжте тонку частину капустяного листа і через кілька хвилин після закипання коренеплодів опустіть в каструлю.

Суп варіть до готовності картоплі, після чого зніміть його з вогню і настоюйте під кришкою.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень